Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742
Leopold Danihels
14. marca 2003 nás opustil popredný predstaviteľ slovenského exilu, predseda Svetového kongresu Slovákov a podnikateľ Leopold Danihels.

Pochádzal z niekdajšej Uhorskej- dnes Záhorskej Vsi. Študoval na gymnáziu v Bratislave. Počas druhej svetovej vojny mu v bojoch pri Žiline zahynuli priatelia, jemu sa však podarilo tajne vrátiť do Bratislavy. Ako dezertér emigroval cez rieku Moravu do Pariža. Odtiaľ odišiel do USA, kde vstúpil do služieb americkej armády. Vo vrecku mal vtedy 20 dolárov. Prvý rok v USA strávil v kláštore v Pittsburgu, kde sa učil americkú angličtinu a účtovníctvo. Po roku odišiel do Kalifornie, začal podnikať v obchode a hotelierstve. Zanedlho sa stal známou osobnosťou a veľmi úspešným podnikateľom. Bol jedným zo štyroch majiteľov kasína v Las Vegas. Vlastnil tam aj hotelový komplex a v Los Angeles bol majiteľom 2000 nájomných bytov.

Leopold Danihels spolu s manželkou vyvíjal na Slovensku rozličné charitatívne aktivity a sponzorsky sa angažoval aj v kultúre. Vytvorili tiež osobitný sociálny fond, do ktorého finančne prispievali aj ich americkí priatelia. Na znak ohodnotenia jeho činnosti v prospech Slovenska mu udelili Pamätnú medailu k vzniku Slovenskej republiky. V Spojených štátoch Amerických dostal Republikánsku senátorskú medailu slobody. Toto ocenenie dostali okrem iných aj bývalý prezident USA Ronald Reagan a bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová.

Leopold Danihels bol v roku 1993 zvolený za prezidenta Svetového kongresu Slovákov. Krátko po zvolení vyhlásil:

Braňo Grman