Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Zomrel Bohuš Hanák


14. marca 2010 zomrel vo veku 85 rokov v Bazileji vo Švajčiarsku vynikajúci slovenský umelec, bývalý sólista Opery SND, barytonista Bohuš Hanák.

Bohuš Hanák sa narodil 8. januára 1925 v Bánovciach nad Bebravou. V roku 1948 absolvoval Štátne konzervatórium v Bratislave a už počas štúdia sa stal sólistom našej prvej opernej scény. Od roku 1947 do roku 1968 patril k popredným osobnostiam Opery SND. Zároveň pôsobil v rakúskom Linzi, ale aj v Drážďanoch a Berlíne. Na scéne SND vytvoril viac ako sedemdesiat postáv svetového repertoáru, ako aj postavy v dielach súčasných slovenských skladateľov.

Bol vynikajúcim Escamillom v opere Carmen, Tomešom v opere Hubička, Eugenom Oneginom, Tomským v Pikovej dáme, ale aj Nabuccom, či Macbethom. Jeho poslednou veľkou postavou v SND bol Michele v Pucciniho opere Plášť. Umelec vytvoril aj nezabudnuteľné charakterokresby v dielach 20. storočia – napríklad Menottiho Johna Sorela v Konzulovi alebo Hindemithovho Cardillaca. Stál aj pri zrode modernej slovenskej opery. Bol okrem iného prvým predstaviteľom Mojmíra II. v opere Eugena Suchoňa Svätopluk (svetová premiéra opery v SND roku 1960). Prísahu Mojmíra II. často spieval pri rôznych príležitostiach aj v zahraničí.

Bohuš Hanák žil a pôsobil od roku 1968 vo švajčiarskom Bazileji, kde bol takmer tri desaťročia prvým barytonistom tamojšieho operného súboru. Účinkoval tiež v operných domoch v Neapoli, Mníchove, Ženeve, Kolíne nad Rýnom a na ďalších renomovaných operných scénach. Patril k najväčším speváckym osobnostiam slovenského interpretačného umenia. Domáca i zahraničná kritika vyzdvihovala predovšetkým jeho farebne i výrazovo bohatý hlas v symbióze s jeho herectvom.

Po roku 1989 sa vracal na Slovensko, zaujímal sa intenzívne o slovenskú opernú scénu súčasnosti a tešil sa z úspechov mladej generácie. Sám vo Švajčiarsku pôsobil ako vokálny pedagóg a venoval sa taktiež maľovaniu.

V Bohušovi Hanákovi stráca naša kultúra výnimočného umelca, ktorý výrazne spoluvytváral profil našej hudobnej kultúry a reprezentoval najlepšie tradície nášho vokálneho umenia v zahraničí.

hasl


 

1

 

2

 

3

 

4

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

15.03.2010