Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý vede dáva milióny eur


Ján Vilček sa podieľal na vzniku prelomového lieku proti artritíde. Dnes podporuje mladých vedcov a umelcov.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Zo Slovenska odišiel ako mladý virológ krátko po vyštudovaní medicíny, v Amerike sa z neho stala uznávaná kapacita
v oblasti mikrobiologického a imunologického výskumu. Vďaka jeho práci ľudia po celom svete ľahšie bojujú s artritídou a inými imunitnými ochoreniami. Pred štyrmi rokmi jeho meno obletelo celé Spojené štáty, keď Lekárskej fakulte Newyorskej univerzity daroval rekordných 105 miliónov dolárov, teda asi 75 miliónov eur. Ďalšie peniaze putujú na podporu vedy cez nadáciu, ktorú založil spolu s manželkou. Oceňujú tak imigrantov, ktorí v Spojených štátoch dosiahli výnimočné výsledky vo vede či v umení. "Naším hlavným cieľom je ukázať, aká dôležitá je imigrácia pre USA, najmä v oblasti lekárskych vied a umenia,“ tvrdí rodák z Bratislavy Ján Vilček.

Veda ako detektívka
Na Lekárskej fakulte Newyorskej univerzity pôsobí Vilček už štyri desaťročia. Na tej istej pôde si založil svoj vedecký tím. Prispel k vývinu nového účinného lieku
, ktorý sa používa na liečenie reumatoidnej artritídy, Crohnovej choroby, psoriázy a ďalších chronických zápalových ochorení. "To je, samozrejme, úspech, z ktorého mám radosť a zadosťučinenie. Ale mojím hlavným pracovným cieľom vždy bolo odhaliť neznáme mechanizmy životných procesov. Vedecká práca je ako napínavá detektívka - dáte si za cieľ vylúštiť problém, na ktorý je odpoveď neznáma. Ak sa vám to podarí, ste na krátky čas jediný človek na svete, ktorý tú odpoveď pozná, a je to úžasný pocit,“ hovorí Vilček, ktorý pred pár dňami oslávil 76 rokov.

Liek proti artritíde
Vilček chcel pôvodne študovať právo alebo ekonómiu, no keďže oba tieto odbory boli v čase socializmu silne spolitizované, vyhovel prianiu rodičov a dal sa na medicínu. Po absolvatóriu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského pokračoval v štúdiu a urobil si doktorát z virológie na Virologickom ústave Československej akadémie vied v Bratislave. Ako 31-ročný v roku 1964 aj so svojou čerstvou manželkou Maricou utiekol a usadil sa v New Yorku.

Vilček dostal zamestnanie ako docent v oddelení mikrobiológie Newyorskej univerzity. Na univerzite sa stal jedným z prvých výskumníkov pracujúcich na interferóne, proteíne, ktorý produkujú bunky
imunitného systému. V 80. rokoch sa zameral na iný imunitný proteín, TNF-alfa, ktorý hrá významnú úlohu pri zápalových procesoch. Tento výskum viedol k vynájdeniu lieku proti artritíde.

Dôležitá imigrácia

Profesor Vilček je ešte aj po 40 rokoch práce aktívny ako pedagóg na univerzite. Popritom v roku 2000 spolu s manželkou založili Vilčekovu nadáciu. Prostredníctvom nej sa snažia zdvihnúť povedomie o prínose imigrantov. Každoročne udeľujú dve ceny v hodnote 50-tisíc dolárov, jednu v oblasti medicínskeho výskumu a druhú v oblasti umenia. Okrem toho každý rok udeľujú podobné ocenenia vo výške 25-tisíc dolárov pre vedcov a umelcov so sľubným štartom do kariéry, ktorí sa narodili mimo USA, ale v súčasnosti tam majú trvalý pobyt a sú mladší ako 38 rokov. "Hoci sa často hovorí, že Spojené štáty sú krajinou imigrantov, ľudia tu stotožňujú prisťahovalcov s nekvalifikovanými robotníkmi a zabúdajú na to, že asi tretina amerických nositeľov Nobelovej ceny nie je narodená v Spojených štátoch,“ vysvetľuje Vilček dôvody založenia nadácie.

Ján Vilček pred štyrmi rokmi daroval škole, ktorá sa ho v 60. rokoch ujala, dar nevídaných rozmerov - 105 miliónov dolárov. Podľa Newyorskej univerzity je to najvyšší dar, aký kedy tamojšia lekárska fakulta dostala. Jeho nezištná pomoc druhým je zakorenená ešte v detstve. Vilčekova mama bola očná lekárka a často mu hovorila, že sa cíti vinná za to, že od pacientov berie peniaze, pretože mnohí ich potrebujú viac
ako ona. Rovnako ako dieťa sa stretol s obrovskou pomocou od cudzích ľudí. "Ku koncu vojny, keď som mal desať rokov, sme sa s mamou ako Židia skrývali u jednej dovtedy neznámej rodiny v dedine na strednom Slovensku. Tí ľudia nás prijali a chránili, hoci doslova riskovali svoje životy. Iba vďaka nim sme prežili,“ dodáva Vilček.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Magdaléna Fejérová : 23.06.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-37536810-slovak-ktory-vede-dava-miliony-eur