Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý rozhoduje o miliardách


Mladý ekonóm Karol Piovarcsy robil v Londýne biznis za miliardy dolárov. Dnes vedie v Prahe stredoeurópsku pobočku poprednej banky.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí
sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept
na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Po skončení Ekonomickej univerzity v Bratislave hľadal možnosti, ako najlepšie pretaviť do praxe získané vedomosti a presadiť sa vo svete biznisu. Podobne ako mnohým iným Slovákom, aj mladému ekonómovi z podtatranského regiónu Karolovi Piovarscymu sa slovenský trh zdal byť príliš malý, a preto sa rozhodol skúsiť šťastie v zahraničí. "Doma bolo všetko prepolitizované, skôrnatené a založené na kontaktoch. Hľadal som teda otvorenú ekonomiku, ktorá bude naozaj schopná ponúknuť šancu pre človeka odkiaľkoľvek. V roku 2005 bola Veľká Británia jedna z mála krajín, ktoré umožnili ľuďom z nových členských krajín únie prísť a nájsť si prácu,“ hovorí 29-ročný Karol Piovarcsy.
Piovarcsy je ako 29-ročný jedným z najmladších šéfov bánk v strednej Európe. Snímka: Hospodářské noviny/Filip Jandourek

Biznis za miliardy
Hľadanie práce vo svetovom finančnom
centre, ktorým Londýn jednoznačne je, však nebolo vôbec jednoduché. "Už po príchode som bol rozhodnutý, že chcem pracovať v oblasti financií a investícií a na poste obchodných činností. Prvý džob som mal v realitnom biznise, ale nájsť ho nebolo vôbec jednoduché - trvalo mi to viac ako mesiac. Poslal som vyše 3 000 e-mailov a absolvoval stovky telefonátov. Bolo to veľmi stresujúce obdobie,“ spomína si na začiatky za kanálom La Manche Piovarcsy.

Prvé skúsenosti teda zbieral v obchode s nehnuteľnosťami. Neskôr prešiel k americkému komoditnému brokerovi Capital Assets. Tu zažil obchodovanie v hodnote niekoľkých miliárd dolárov. "Táto spoločnosť mala na starosti brokering drahých a priemyselných kovov. Napríklad som bol pri podpise dohody s ľuďmi zo Saudskej Arábie. Predali sme im viac ako tristo ton zlata za miliardy dolárov, bolo to ešte v čase, keď zlato stálo okolo sedemsto dolárov za uncu. K tomu si pripočítajte asi 25-percentný diskont a máte približne sumu, za akú sa biznis uskutočnil. Tu hovoríme naozaj o rezervách niekoľkých národných bánk,“ vraví Piovarscy.

Najväčším zážitkom z Londýna sú však podľa neho kultúrne rozdiely. V meste nad Temžou sa každý deň
stretávate s ľuďmi z celého sveta. "Je nesmierne náročné komunikovať s ľuďmi z krajín, ako je India či Blízky východ. Boli sme napríklad v kontakte s manažérmi portfólií hedgeofondového biznisu, ktorí mesačne robili obchody v sumách viac než dve miliardy dolárov.“

Výzva zo Saxo Bank
Po roku prišla nová výzva - mladý ekonóm prešiel opäť na vyšší stupeň a začal pracovať pre dánsku Saxo Bank. "V Londýne som pre ňu pôsobil viac ako tri roky. Od roku 2007 som priamo pracoval na plánovaní stratégie rozvoja stredoeurópskeho regiónu. O niečo neskôr prišla možnosť otvoriť pobočku banky v Prahe. Vďaka schopnosti prekonávať svoje ciele a dosahovať kvalitné výsledky som presvedčil vedenie Saxo Bank, že bude najlepšie, aby ju riadili ľuďmi, ktorí sú priamo z regiónu,“ vysvetľuje Piovarcsy, ako sa dostal na post novootvorenej lokálnej pobočky Saxo Bank pre región strednej Európy v Prahe.

Jeho hlavnou úlohou je momentálne rozvíjať vzťahy s partnermi zo Slovenska, z Česka a Poľska. "Samozrejme, musím vytvoriť tím ľudí, ktorí budú na týchto úlohách so mnou pracovať. Časť je z Londýna, časť sú miestni, s ktorými budeme spravovať stredoeurópsky región. Spolu riadim tím deviatich ľudí, medzi ktorými sa presadili aj naši krajania - máme tu dvoch Slovákov, troch Čechov, jednu Bulharku či dvoch Poliakov.“

Piovarcsy má aj jasnú predstavu o svojej ďalšej kariére. Tú aj naďalej spája s pôsobením v bankovom sektore, ktorý v týchto mesiacoch prechádza vážnym krízovým obdobím. "Chcem dokázať, že v čase krízy a ťažkých ekonomických rozhodnutí dokážem udržať ziskovosť tohto biznisu. Chceme byť bližšie ku klientom a partnerom a v neposlednom rade udržiavať a rozvíjať ešte lepšie vzťahy.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

np : 07.07.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-37702900-slovak-ktory-rozhoduje-o-miliardach