Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý vládol vývoju antibiotík


Ivan Kompiš sa vo Švajčiarsku vypracoval na lídra výskumu infekčných chorôb vo farmaceutickom koncerne Roche.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.


Chémia ho priťahovala už od skorého detstva. Kým ostatní mladí ľudia dlho hľadajú svoju cestu a životnú náplň, uňho to bolo až príliš jednoduché. "Asi ako 12-ročný som si veľmi želal stavebnicu, s ktorou sa dali robiť jednoduché chemické pokusy. Aj som ju dostal - výsledkom boli fľaky na stoloch a prepálený obrus,“ spomína na svoje chemické začiatky Ivan Kompiš, bývalý dlhoročný šéf výskumu infekčných chorôb vo švajčiarskom farmaceutickom koncerne Roche.

Útek pred tankami
Prázdninové praxe v Slovakofarme počas štúdia na chemickej fakulte Kompiša definitívne presvedčili, aby sa v poslednom ročníku začal špecializovať na chémiu liečiv. Po skončení školy sa zamestnal v Chemickom ústave SAV v Bratislave, kde pracoval v odbore prírodných liečivých látok a alkaloidov. Už vtedy sa začal presadzovať ako mladý perspektívny chemik - do definitívneho odchodu do zahraničia stihol publikovať 25 odborných článkov, mnoho z nich v najznámejšom odbornom chemickom časopise Journal of American Chemical Society.

Aj to Kompišovi následne otvorilo cestu do zahraničia. Rok strávil na študijnom pobyte na univerzite v americkom Minneapolise. Potom zaúradoval aj kus šťastia, ktoré nakoniec našiel vo švajčiarskom Zürichu. Československo opustil tesne po invázii sovietskych tankov, v sobotu 31. augusta, keď sa na krátky čas otvorili hranice s Rakúskom a bolo možné vycestovať. Rodina za ním prišla o týždeň a vo Švajčiarsku zostali už natrvalo.

Hneď po príchode dostal Kompiš miesto na univerzite v Zürichu. "Mal som veľké šťastie v živote a s vďakou spomínam na svojich učiteľov a kolegov doma i v zahraničí. Bolo to krásne obdobie v nie veľmi peknej dobe. Dostal som možnosť pestovať svoje hoby, mať za to aj zaplatené a vidieť výsledky svojho snaženia,“ hovorí dnes 76-ročný Ivan Kompiš.

Zásluhy tímu
Najväčšou výzvou pre mladého ambiciózneho vedca však bolo, keď v roku 1970 dostal ponuku pracovať vo svetovom farmaceutickom koncerne Hoffmann-LaRoche. "V Bazileji a v americkom Nutley som pôsobil viac ako 25 rokov, z toho posledných 14 rokov vo výskume ako vedúci oddelenia infekčných chorôb. Výsledkom bolo okrem početných publikácií aj 27 patentov nových liečiv a výrobných postupov. Jeden z nich dokonca zaviedli v Slovakofarme v Hlohovci už v roku 1956,“ pripomína Kompiš. Podľa neho viacero týchto patentov sa podarilo aj realizovať.

Kompiš dodnes skromne tvrdí, že najväčšie zásluhy nezaznamenal ako jednotlivec, ale ako člen tímu, ktorý viedol. "Vo svojej skupine som sa priamo podieľal na objavení a vývoji viacerých liekov proti bakteriálnym a plesňovým infekčným chorobám, z ktorých sú ešte dnes najmenej štyri na trhu.“

S aktívnou prácou vo farmaceutickom priemysle Kompiš neskončil ani po odchode do dôchodku v roku 1995. "Len minulý rok som skončil činnosť vo firme Arpida vo Švajčiarsku, ktorú som založil po svojom ,penzionovaní‘. Firma sa zaoberá výskumom a vývojom antibiotík. Pracoval som viac ako desať rokov aj v Kalifornii pre firmu Kosan. Obe spoločnosti sú kótované na burzách vo Švajčiarsku a v Spojených štátoch,“ vymenúva svoje bohaté aktivity Kompiš, ktorý prednášal aj na univerzite v Zürichu a spolupracoval ako konzultant pre rôzne farmaceutické firmy. "Teraz je však už s väčšinou z týchto aktivít koniec. I v pracovnom živote treba vedieť včas odísť... A to podľa možnosti skôr, ako sa spolupracovníci za chrbtom začnú pýtať, čo tu tento človek ešte robí,“ dodáva Ivan Kompiš.

Kto je Ivan Kompiš
Narodil sa v roku 1933, absolvoval štúdium chémie. Po skončení školy sa zamestnal v Chemickom ústave SAV v Bratislave. Po absolvovaní ročného študijného pobytu na univerzite v americkom Minneapolise odišiel do Švajčiarska. Najskôr sa zamestnal na univerzite v Zürichu, po dvoch rokoch prišla ponuka
od farmaceutického koncernu Roche v Bazileji. Tam vydržal 25 rokov, z toho posledných 14 rokov pracoval ako šéf výskumu oddelenia infekčných chorôb.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(NP) : 14.07.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-37775970-slovak-ktory-vladol-vyvoju-antibiotik