Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák na špici športu v Kostarike


Ivan Mráz šéfuje kostarickej Federácii zimných športov a vlastní úspešnú školu futbalových talentov.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Začínal ako futbalista v bratislavskom Slovane, dnes žije v exotickej stredoamerickej Kostarike, vedie svoju vlastnú futbalovú školu a šéfuje tamojšej Federácii zimných športov. Za svoju úspešnú púť Slovák Ivan Mráz v podstate "vďačí“ komunistickej ére aj umelému osvetleniu.

Namiesto bránok knihy
Futbalová lopta priťahovala Mráza už ako malého chlapca. "S futbalom som začal koketovať ako prvák v Prahe,“ hovorí o svojich začiatkoch. Po návrate do Bratislavy v roku 1948 sa už presunul na vtedajšiu Slovanskú lúku, kde každodenne trávil popoludnie. "Tyče bránok sme nahradili taškami s učebnicami. Postupom času som skúšal aj iné športy - atletiku, hokej či volejbal. Futbal sa pre mňa stal jednotkou, keď som mal 13 rokov, vtedy ma vybrali do mládežníckej sekcie Slovana Bratislava,“ spomína Mráz.

Futbal už potom nikdy neopustil, kvôli nemu neskôr vymenil aj štúdium architektúry za fakultu telesnej výchovy, ktorú končil opäť v Prahe. "Získala ma pre seba pražská Sparta, kde som hral od svojich 21 rokov až do decembra 1968, keď ma kúpil holandský MVV Maastricht.“

Do Holandska sa rozhodol odísť z dvoch dôvodov. "Do Československa vtedy vstúpili, spriatelené vojská a Sparta Praha nutne potrebovala osvetlenie svojho štadióna. Maastricht prejavil záujem o mňa. Všetko sa tak zomlelo, že som podpísal trojročnú zmluvu s holandským klubom - Sparta dostala svoje osvetlenie a ja som nemusel nikde vysvetľovať, že sa mi nepáčil vstup sovietskej armády do Prahy,“ dopĺňa Mráz. Po troch rokoch sa však vrátil späť.

Kostarika - ako sám vraví - bola súhra náhod. "V roku 1978 sa konali Majstrovstvá sveta vo futbale v Argentíne. V tom čase som pracoval ako šéf futbalovej sekcie v športovej redakcii Českej tlačovej kancelárie. Dostal som za úlohu zistiť politickú situáciu v Argentíne, aby sme nedajbože v nejakej informácii nenahrávali nepriateľom socializmu. Osud mi prihral do cesty vtedajšieho československého veľvyslanca v Kostarike, ktorý sa ma priamo spýtal, či by som nechcel trénovať kostarický klub Liga Deportiva Alajuelense. Súhlasil som a v októbri toho istého roku som s celou rodinou pristál v San Jose.“ V nasledujúcich rokoch sa mu ako trénerovi veľmi darilo, trojročný pobyt ukončil titulom majstra, pričom pri preberaní tímu bolo mužstvo na predposlednom mieste.

Z Ríma späť na Kostariku
Po návrate domov opäť pracoval v tlačovej kancelárii až do roku 1982, keď ho vybrali za spravodajcu v Ríme. Odtiaľ však jeho kroky opäť smerovali do Kostariky. "Česká
tlačová kancelária ma v máji 1989 uvoľnila pre Ligu Deportivu Alajuelense. Priznám sa, že po rokoch prežitých v Taliansku som nemal chuť vrátiť sa do ešte stále socialistickej republiky. Keby som tušil, že necelého pol roka po tom, čo som odišiel, nastanú doma radikálne zmeny, asi by bolo moje rozhodnutie iné,“
priznáva Mráz.

V Kostarike si za tie roky však už zvykol. "V Belene mám svoju akadémiu (Mraz Soccer Academy), kde mám viac než stovku žiakov. A navyše som prezidentom Federácie zimných športov a lyžovania na tráve. Len pred pár týždňami som ukončil pobyt v Portoriku, kde som robil poradcu Akademie Islander. Takže práce je dosť,“ uzatvára Mráz.

Kto je Ivan Mráz

Kto je Ivan Mráz Narodil sa v roku 1941 v Levoči, striedavo však žil v Bratislave alebo v Prahe. Vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu. Istý čas pracoval ako športový spravodajca Českej tlačovej kancelárie v Ríme. Od roku 1989 žije trvale v Kostarike. V Belene vedie svoju futbalovú školu, je prezidentom Federácie zimných športov a lyžovania na tráve.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Katarína Šimurková : 21.07.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-37842840-slovak-na-spici-sportu-v-kostarike