Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo je na špici českej politiky


Ladislav Miko utekal zo Slovenska pred Mečiarom, dnes šéfuje ministerstvu životného prostredia v Prahe.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Do roku 1989 nič nenasvedčovalo tomu, že raz z neho bude vrcholný politik. Pracoval na svojej vedeckej kariére v Slovenskej akadémii vied, keď do jeho života zasiahla náhoda. Presne 21. novembra 1989 cestoval na skúšku do Prahy a zastihli ho priamo prvé dni revolúcie. "Navyše, Prírodovedecká fakulta bola jedným z miest, kde sa študentská revolúcia začala. Po troch dňoch bolo jasné, že nestačí zostať v Prahe a že sa treba vrátiť, priviezť čo najviac materiálov a pomáhať s revolúciou doma. Presne to som urobil,“ spomína na svoj prvý kontakt so svetom veľkej politiky rodák z Košíc Ladislav Miko, dnes český minister životného prostredia.

Útek pred Mečiarom
Svoje pôsobenie v politike odštartoval Miko v koordinačnom výbore Občianskeho fóra a neskôr Verejnosti proti násiliu. "Znamenalo to obrovské množstvo práce a vypätia, ale aj účasť na fascinujúcej zmene spoločenského poriadku. Po stretnutí s Václavom Havlom pri jeho návšteve Košíc pred jeho prvým zvolením za prezidenta bolo jasné, že sa už nedá len tak odísť späť do laboratória či do prírody,“ tvrdí Miko.

Niekoľkokrát mu navrhli kandidatúru do Federálneho zhromaždenia aj Slovenskej národnej rady, vtedy to však ešte odmietol s argumentom, že chce robiť vedu, a nie politiku. "Ale pri príprave prvých slobodných volieb som sa rozhodol demokratické zmeny podporiť. To znamenalo okrem iného aj kandidovať a hľadať ďalších kandidátov. Práca v politike bola teda logickým vyústením mojej účasti na nežnej revolúcii."

Začiatkom 90. rokov pomáhal Miko zakladať stranu zelených. Už vtedy s manželkou plánoval, že sa vráti do Prahy s ambíciou dostať sa na tamojšiu fakultu. "To, že došlo k spolupráci Slovenskej strany zelených s Mečiarovým HZDS a že sa dohodlo rozdelenie Československa, naše rozhodnutie urýchlilo. Presťahovali sme sa do blízkosti Prahy, keďže na bývanie v samotnej Prahe sme nemali dosť peňazí. A to aj napriek tomu, že som svoje vytúžené miesto na Karlovej univerzite nedostal.“

V Česku začínal Miko úplne od piky. Získať miesto v jeho disciplíne v Prahe, navyše po rozdelení štátu a ako Slovák, bolo nereálne. "Keďže som nemohol pokračovať vo vedeckej dráhe a musel som si nájsť nejaký spôsob obživy, hľadal som aspoň niečo, čo by bolo blízke mojej vede. Jeden z mojich známych ma upozornil, že vzniká nový úrad - odbor ochrany prírody na Českej inšpekcii životného prostredia. Pretože bolo niekoľko voľných miest, vďaka svojmu vzdelaniu som túto pozíciu dostal.“

Spolupráca so Slovenskom
Po pár rokoch nabral odvahu a prihlásil sa na konkurz na šéfa odboru ochrany prírodných zdrojov Generálneho riaditeľstva životného prostredia Európskej komisie. Účastníkov v konkurze bolo okolo 95, napriek tomu v ňom nakoniec zvíťazil práve Miko. Po štyroch rokoch v Bruseli ho ako experta povolali do českej vlády. "Momentálne, ako minister, veľmi cítim politickú dimenziu svojej práce. Na riaditeľskej pozícii v Bruseli ide skôr o exekutívu, je to síce vysoko odborná, manažérsky náročná, ale v podstate úradnícka práca. Vo svojom srdci som však stále vedcom, zoológom a ekológom. Koniec koncov, tak ma občas aj v Bruseli prezývajú - to je ten riaditeľ-vedec...“

Miko sa ako minister chystá na návštevu Slovenska. Tá už bola naplánovaná, ale prekazila ju jeho nečakaná operácia. Snaží sa tiež ďalej rozvíjať kontakty s kolegami na Slovensku. "Rád by som presadil niektoré aktivity v rámci Vyšehradskej štvorky, a to aj s podporou slovenskej strany - napríklad užšiu spoluprácu s americkou environmentálnou agentúrou EPA po odblokovaní vzťahov s nástupom prezidenta Baracka Obamu,“ uzatvára Miko.

Kto je Ladislav Miko

Narodil sa v roku 1961 v Košiciach. Pracoval v Zoologickom ústave SAV, po novembri 1989 spoluzakladal VPN a Stranu zelených. Po príchode do Prahy pracoval v Českej inšpekcii životného prostredia, neskôr ako námestník českého ministra životného prostredia. Po štvorročnom pôsobení na čele odboru ochrany prírodných zdrojov Európskej komisie sa stal českým ministrom životného prostredia.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 28.07.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-37913030-slovak-co-je-na-spici-ceskej-politiky