Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, čo šéfuje tisícom ľudí


Zuzana Haľková je prvou ženou vo vedení firmy Henkel pre strednú a východnú Európu.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Začínala ako asistentka v nadnárodnom koncerne, dnes patrí do jeho najvyššieho manažmentu. Bratislavčanka Zuzana Haľková sa vypracovala od piky až na post šéfky personálneho oddelenia v rakúskej centrále spoločnosti Henkel pre strednú a východnú Európu. Pod sebou má viac ako 10-tisíc ľudí v 32 krajinách regiónu.

Z psychologičky manažérka
Pôvodne sa však Haľková zamerala na úplne inú oblasť. Ako vyštudovaná psychologička s doktorátom sa niekoľko rokov venovala odbornému poradenstvu. To však neskôr vymenila za súkromnú sféru a odišla do spoločnosti Henkel, vtedy ešte v Bratislave. "Hľadala som lepšie podmienky pre rozvoj a plat zodpovedajúci podanému výkonu. Dôležité pre mňa bolo i to, aby som mohla uplatniť aj svoj záujem o cudzie reči a kultúry,“ hovorí o zmene 49-ročná Haľková.

Svoje dlhoročné pôsobenie v tejto nadnárodnej spoločnosti začínala na pozícii asistentky vedúceho právneho oddelenia. Po troch rokoch sa však presunula do Viedne, kde sa stala asistentkou marketingového manažéra. Rakúsko sa pre ňu stalo druhým domovom.

Postupne prešla mnohými manažérskymi pozíciami a podieľala sa na vytváraní tréningových a rozvojových koncepcií pre región strednej a východnej Európy. "Od začiatku svojej pracovnej kariéry som obvykle ,dovidela o krok ďalej a vytvárala si ďalšiu perspektívu pre rozvoj - tieto kroky som si však definovala v pojmoch zodpovednosti, nie v pojmoch pozície. Takto som zastávala úlohy, ktoré predtým neexistovali, ale boli nevyhnutne potrebné - či už to bola regionálna zodpovednosť za vzdelávanie v predaji, regionálna zodpovednosť za Henkel CEE-Akadémiu v 17 krajinách regiónu alebo operatívny personálny manažment pre 12 krajín. Terajšia pozícia vo vedení je výsledkom tohto vývoja a znamená pre mňa predovšetkým novú a väčšiu zodpovednosť,“ dodáva Haľková.

Od júla tohto roku sa stala šéfkou ľudských zdrojov pre túto európsku oblasť. "Moja terajšia zodpovednosť zahŕňa stratégiu riadenia ľudských zdrojov pre firmu v strednej a vo východnej Európe, čo konkrétne znamená 32 krajín - od Poľska, Českej republiky, Rakúska a Slovinska na západnej hranici regiónu až po Rusko a Kazachstan na východe. K tomu sa, samozrejme, pripája riadenie tímu našich HR manažérov v týchto krajinách či riešenie ,nerutinných’ personálnych problémov - napríklad ako vyplatiť mzdy počas vojny v Gruzínsku.“

Roky pre jednu spoločnosť
Haľková je pritom prvou ženou v najvyššom vedení spoločnosti Henkel pre tento región. "Podiel žien vo vedení tu je vyšší ako v celom koncerne. Možno to podľa mňa pripísať aj faktu, že pôvodne nižšie zárobky v krajinách strednej a východnej Európy si vyžadovali prácu oboch rodičov a kvalitne vzdelaná žena na riadiacej pozícii tu nebola žiadnou zvláštnosťou. Okrem toho je pre nás v koncerne pre pracovný postup rozhodujúci v prvom rade výkon - toto platí rovnako pre mužov, ako i pre ženy.“

Pre spoločnosť Henkel pracuje Zuzana Haľková už sedemnásť rokov. "Ja mám - popri všetkých zmenách, ktoré môj pracovný postup priniesol - rada súvislý vývoj, a tu som po celý čas nachádzala nové perspektívy, respektíve som ich spoluvytvárala. Mala som predtým troch iných zamestnávateľov, takže som vedela, s čím porovnávam.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

(sim) : 22.09.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-38385310-slovenka-co-sefuje-tisicom-ludi