Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, ktorý vládne biznisu so zdravím


Úspešný manažér Ľubomír Páleník šéfuje pobočkám skupiny Hartmann-Rico v 23 krajinách Európy.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Začínal ako chemický výskumník, dnes z Brna šéfuje biznisu v 23 krajinách jedného z najväčších svetových výrobcov zdravotníckych pomôcok Hartmann-Rico. Hoci je na vrchole, nezabúda ani na tých, čo také šťastie nemali. Na čele firmy sa snaží zjednodušovať život hendikepovaných ľudí. V Česku sponzorujú tenisový turnaj hráčov na invalidných vozíkoch, aktívnych plavcov či hráčov rugby na vozíkoch. U nás spolupracujú so Slovenským zväzom telesne postihnutých športovcov. Napriek tomu si nemyslí, že robí niečo mimoriadne. "Nepovažujem to za môj osobný altruizmus. Keby som chodil každé popoludnie do domova dôchodcov a pomáhal tam ľuďom, to by bolo niečo iné. Takto s firmou financujeme niečo, čo považujeme za správne pre spoločnosť i pre firmu. Nechcem stáť na piedestáli. Podľa mňa by to robil každý,“ hovorí Ľubomír Páleník.

K obchodu cez chémiu
Pálenik si svoju budúcnosť predstavoval úplne inak. Podľa vzoru svojho otca sa aj on chcel už odmala stať chemikom. To sa mu na nejaký čas i podarilo, keď po vyštudovaní Chemicko-technologickej fakulty na Slovenskej vysokej škole technickej pracoval vo firme Calex. Tam mal na starosti v chemickom výskume povrchové úpravy chladničiek, polyuretánovú izoláciu a olej v kompresoroch.

Práve tam však zistil, že ho to viac ťahá k obchodu ako do laboratória a namiesto navštevovania Večernej univerzity marxizmu-leninizmu sa mu podarilo intenzívne študovať angličtinu. "Vďaka angličtine som sa dostal ako tlmočník medzi obchodníkov, ktorí nakupovali technológie pre veľké chladiarenské kolosy, ako bol i Calex. Začal som cestovať do Talianska a neskôr som sa stal vedúcim samotnej importnej skupiny, ktoá dovážala technológie na výrobu chladničiek a mrazničiek,“ spomína.

Vtedy si uvedomil, že robí obchod ako chemik, bez potrebného vzdelania. "Tak som sa v roku 1990 vzdialil z bežnej dennej činnosti a rok som študoval na International School of Management. To bola škola v jednoduchých českých podmienkach, vo Frenštáte pod Radhoštěm. V tom období bola veľká snaha Západu nám nejako pomôcť, a tak prišli špičkoví svetoví manažéri, čerství dôchodcovia, vyučovať na túto školu. To bola neoceniteľná skúsenosť.“

Do Calexu, vtedy už Samsung-Calex, sa vrátil ako marketingový manažér. Potom prišiel zlom - v roku 1997 nastúpil v Prahe na post generálneho riaditeľa pre Českú republiku a Slovensko spoločnosti Hartmann-Rico. Neskôr sa stal hovorcom pre pobočky východnej Európy. "Nebola to priama hierarchická štruktúra, spomedzi riaditeľov pobočiek som bol ja ten, kto hovoril za všetkých v centrále. V roku 2002 som sa už stal priamym šéfom. Odvtedy som riaditeľ regiónu strednej a východnej Európy, ale i Turecka a Ruska vrátane sibírskej oblasti.“

Na vrchole 12 rokov
Ľubomír Páleník tak šéfuje riaditeľom v strednej a vo východnej Európe a sám sa ako generálny riaditeľ a predseda predstavenstva stará o činnosť firmy v Českej republike a na Slovensku. V ostatných pobočkách má riaditeľov, väčšinou už lokálnych ľudí. "Moja práca spočíva v tom, že týchto ľudí motivujem, koučujem, starám sa o ich ciele a napĺňanie týchto cieľov, čiže plánujem, organizujem, kontrolujem, cestujem...,“ opisuje svoje pracovné povinnosti Páleník.

Ľudia, ktorí majú za sebou takýto strmý kariérny rast, sa väčšinou neuspokoja s tým, čo už dosiahli. To však nie je prípad Ľubomíra Páleníka. Ten sa vo svojich 51 rokoch už kariérne veľmi posúvať nechce. "Je zlé uspokojiť sa s tým, čo človek dosiahol. Ale ja som sa už asi uspokojil. Žijem striedavo v tých všetkých krajinách, kam veľa cestujem a najčastejšie som v Brne, kde mám svoj hlavný stan, víkendy sa snažím tráviť na Slovensku s rodinou. Cítim, že mám čo odovzdávať svojim kolegom a postupne by som chcel prejsť do polohy mentora a kouča. Robím 12 rokov vo vrcholnom manažmente a je to veľmi náročné, to tempo je obrovské. Je to veľká časť môjho života a myslím si, že už nebola zbytočná.“

Kto je Ľubomír Páleník

Narodil sa v roku 1957 v Zlatých Moravciach. Vyštudoval Chemicko-technologickú fakultu na Slovenskej vysokej škole technickej, neskôr International School of Management vo Frenštáte pod Radhoštěm. Do roku 1997 pracoval ako marketingový manažér a neskôr ako riaditeľ v spoločnosti Samsung
Calex ČR. 12 rokov pracuje vo firme Hartmann-Rico, posledných sedem rokov ako generálny riaditeľ pre strednú a východnú Európu.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Magdaléna Fejérová : 29.09.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-38456730-slovak-ktory-vladne-biznisu-so-zdravim