Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo učí Kanaďanov o strede Európy


Historik z Bratislavy Stanislav Kirschbaum je členom prestížnej Kanadskej kráľovskej akadémie.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Rodák z Bratislavy Stanislav Kirschbaum takmer celý svoj život prežil v Kanade. Tam dnes patrí medzi popredných odborníkov na politické vedy strednej Európy a stal sa členom prestížnej Kanadskej kráľovskej akadémie. Jeho otec Jozef Kirschbaum, historik a diplomat, bol pritom koncom 30. rokov veliteľom Hlinkovej mládeže na Slovensku a jeho názory na históriu sú pre mnohých kontroverzné. Stanislav tvrdí, že v niektorých veciach mali s otcom rozdielne názory, hoci vznik prvej Slovenskej republiky považuje za historickú nevyhnutnosť. "S odstupom času a dejín nevidím, že by existovalo iné riešenie, ktoré mohlo mať lepší výsledok."

Zo Švajčiarska do Kanady
Podstatnú časť detstva prežil Stanislav vo Švajčiarsku a neskôr v Kanade. Koniec
vojny ho zastihol v Berne. Rodina zostala v Ženeve až do roku 1949, potom sa rozhodovali medzi Kanadou, Amerikou a Argentínou. "Tým, že moja sestra a ja sme chodili v Ženeve do školy a hovorili po francúzsky, rozhodnutie padlo na Kanadu,“ spomína Kirschbaum.

Usadili sa teda v Montreale. "Išiel som do francúzskej základnej školy a potom do anglického gymnázia. Vlastne som vyrastal ako dvojrečový Kanaďan, ktorý pritom vedel aj po slovensky.“ Slovenčinu ovláda takmer bezchybne dodnes. "Moji rodičia sa vždy so mnou rozprávali v našej reči. To, čo pokladám za slovenské v mojom živote, som dostal od nich.“

Vysokoškolské štúdium rozdelil medzi univerzity v Ottave a Toronte, doktorát získal zasa v Paríži. Po skončení štúdií sa venoval akademickej kariére. Slovensko pritom ani na chvíľu - aspoň akademicky - neopustil. Prednáša politické vedy a históriu, pričom sa zameriava práve na strednú a východnú Európu. Je autorom knihy A History of Slovakia - prvých dejín Slovenska napísaných inak ako po slovensky či česky.

Verný Slovensku
Na jeho konte je však oveľa viac kníh spojených s rodnou krajinou. Prispel k tomu, aby pojem Slováci nechýbal v Kanadskej encyklopédii. Bol jeden z mála akademikov, ktorého vybrali do Národnej akadémie obrany Kanady.

Akademickú pôdu Kirschbaum dodnes neopustil. Stále prednáša na Yorkskej univerzite v Toronte. Od roku 1980 je tiež tajomníkom Medzinárodnej rady pre stredo- a východoeurópske štúdie. Pred siedmimi rokmi ho zvolili za člena prestížnej Kanadskej kráľovskej akadémie. Je hlavnou kanadskou inštitúciou, ktorá zoskupuje významných vedcov a výskumníkov z humanitných a prírodných odborov.

Kto je Stanislav Kirschbaum

Narodil sa v Bratislave v roku 1942. Jeho rodina emigrovala v roku 1949 do Kanady. Študoval vo švajčiarskej Ženeve, v kanadskom Montreale a Toronte a v Paríži vo Francúzsku. V súčasnosti je profesorom na Yorkskej univerzite v Toronte a prednáša na Katedre medzinárodných štúdií a politológie.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Katarína Šimurková : 13.10.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-38628890-slovak-co-uci-kanadanov-o-strede-europy