Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo pátra po čipe proti rakovine


Vladimír Frecer. Náš inžinier v Terste spoluzakladal a vedie výskumné laboratórium.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.


Slovenskí vedci sa v zahraničí presadzujú na čoraz vyššej úrovni. Dokazuje to aj Vladimír Frecer, ktorý v severotalianskom Terste vedie malé výskumné laboratórium, ktoré prostredníctvom počítačových simulácií a vývoja nanomateriálov prispieva k boju proti rakovine. Laboratórium je súčasťou veľkého vedeckého a technologického parku AREA Science Park v Terste, ktorý dnes patrí medzi najväčšie v Európe. "Projekt ôsmich talianskych univerzít bol zameraný na vývoj nanočipu vhodného na jednoduchú
a rýchlu detekciu onkomarkerov v kvapke krvi,“
hovorí Frecer, ktorý sa venuje výskumu už viac ako štvrť storočia. Pracuje v tíme, ktorý sa zaoberá počítačovými simuláciami, najmä v oblasti dizajnu nových liečiv. "Bol to profesor Stanislav Miertuš, kto ma poveril prípravou projektu biosenzora, ako aj vedením nového laboratória,“ hovorí Vladimír Frecer. Dôležité pritom je, že nanočip, na ktorom tím spolupracuje, sa bude dať použiť aj medzi širokým obyvateľstvom počas bežných preventívnych prehliadok v ambulancii praktického lekára.

Diagnóza za pár minút
Celý projekt má veľkú podporu - podieľali sa na ňom okrem popredných talianskych univerzít aj viaceré fakultné nemocnice a priemyselné výskumné ústavy. "Naše laboratórium malo za úlohu prispieť k optimalizácii fyzikálnochemických vlastností elektródových povrchov nanočipu," vraví Vladimír Frecer. Podľa neho sa nedávno podarilo štvorročný projekt vývoja nanočipu úspešne dokončiť. "Vyvinutý prototyp imunosenzora, ktorý súčasne deteguje dva rôzne onkomarkery, umožňuje vysoko citlivo a špecificky diagnostikovať rakovinu pečene v priebehu niekoľkých minút len z malej kvapky krvi. Vyrobený prototyp, ktorý pripravili výskumné oddelenia firiem Xeptagen a Olivetti, bol rozoslaný do vybraných nemocníc v Taliansku na testovanie a porovnanie s klasickými diagnostickými metódami,“ vraví slovenský vedec.

Včasná diagnóza rakovinového ochorenia predstavuje podľa neho v súčasnosti jeden z kľúčov k úspešnému liečeniu tejto zákernej choroby. "Ďalšie zdokonalenie biosenzora a rozšírenie počtu detegovaných onkomarkerov, súvisiacich s inými, často sa vyskytujúcimi typmi rakovinového ochorenia, ale najmä masové použitie lacného jednorazového biosenzora na preventívne prehliadky širokých skupín obyvateľstva môže v budúcnosti zachrániť mnoho ľudských životov,“ tvrdí Frecer. Zároveň podľa neho môže aj znížiť náklady na zdravotnú starostlivosť o pacientov, diagnostikovaných v pokročilom štádiu ochorenia, ako aj zmierniť sociálne dôsledky zhubných ochorení.

Učí mladé talenty
Hoci Vladimír Frecer najväčšie vedecké úspechy dosiahol práve v Taliansku, do Terstu necestoval ako začiatočník. "Po postdoktorandských pobytoch na Mount Sinai School of Medicine v New Yorku, v Národnom inštitúte zdravia v Bethesde, City University v New Yorku, na Innsbruckej univerzite a Národnej univerzite Singapuru som už stihol nazbierať isté skúsenosti.“

V súčasnosti okrem vedenia laboratória pracuje aj ako konzultant ICS-UNIDO v tíme profesora Miertuša, kde sa venuje oblasti počítačovej kombinatoriálnej chémie, najmä na vývoji nových liečiv proti ochoreniam, ktoré trápia obyvateľov rozvojových krajín. Sú to predovšetkým malária, tuberkulóza alebo horúčka dengue. "Pracujem na pilotných projektoch a vediem študentov z krajín tretieho sveta, ktorí sa školia vo vedeckom centre. No a ako každý iný vedec píšem publikácie a projekty. Samozrejme, bojujem o ďalšie prostriedky na financovanie výskumu nášho laboratória,“ dodáva Vladimír Frecer.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

np : 20.10.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-38708790-slovak-co-patra-po-cipe-proti-rakovine