Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo dáva prácu tisícom Číňanov


Igor Kolla. Spoločnosť nášho biznismena vyrába v Kantone jedny z najlepších televíznych set-top boxov na svete.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Igor Kolla začal podnikať ako 21-ročný na vysokej škole. Firmu Antik založil ešte pred nežnou revolúciou a ekonomickými zmenami. Najprv začínal spolu s kamarátmi na vývoji aplikácií pre iné firmy, potom začal budovať dátovú sieť pre seba a svoju firmu, až sa postupne prepracovával k čoraz širšiemu okruhu klientov. Dnes popri košickej centrále Antiku so 120 zamestnancami dáva v čínskej továrni v provincii Kanton prácu dvetisíc ľuďom, ktorí tu vyrábajú jedny z najlepších televíznych set-top boxov na svete. "Do Číny sme sa vybrali najmä pre cenu tamojšej výroby,“ spomína dnes Kolla na deň pred piatimi rokmi, keď odišiel do najľudnatejšej krajiny sveta.

Antik zrýchlil Košice
Košičan Kolla má jasné predstavy o ďalšom smerovaní svojho biznisu. Jeho set-top boxy, vymyslené na Slovensku a vyrábané v Číne, sú určené nielen na príjem digitálneho televízneho signálu či videa, ale spájajú i ďalšie funkcie prístupné cez telefón a počítač. Poznajú ich už zákazníci v mnohých krajinách. Košice patria podľa nedávno zverejneného výskumu University of Oxford ako jediná slovenská metropola do prvej dvadsiatky miest sveta s najrozvinutejším internetom. "Je to i vďaka našej firme a optickej sieti,“ dodáva Kolla.

Do Číny odišiel v roku 2004. "Potrebovali sme viacvrstvové plošné spoje, ktoré na Slovensku nikto nevyrábal a v Rakúsku boli príšerne drahé.“ Sadol na lietadlo a odletel do Hongkongu s myšlienkou dopracovať sa k lacným a kvalitným komponentom. Dnes okrem znalostí podmienok podnikania v Číne ovláda aktívne čínštinu. "Zaplatil som si niekoľko letných kurzov na vysokej škole a pokračoval samoštúdiom, lebo som rýchlo pochopil, že byť odkázaný na tlmočníka a neovládať jazyk, kultúru a miestne zvyklosti, je pre biznis veľký hendikep.“

Boj o nový trh
Kolla založil najprv firmu v Malajzii a neskôr prešiel na outsourcing výroby priamo v Číne. Tamojšia továreň chrlí pre Antik desaťtisíce settop boxov ročne. "Sme s nimi globálne konkurencieschopní a je o ne veľký záujem,“ zdôrazňuje. Budúcnosť vidí i v orientácii na optické vlákna, ktoré vyrába nielen pre svoju sieť, ale aj pre množstvo iných operátorov, ako i vo vývoji aplikácií pre energetiku a v neustálom zjednodušovaní a zlepšovaní poskytovaných služieb. Kľúčovou však naďalej ostáva produkcia settopboxov nových generácií, predpripravených integrovať množstvo funkcií. "Trh s týmito výrobkami sa iba tvorí, nie sú tu dominantné žiadne známe značky. Naším cieľom je byť v tomto významným globálnym hráčom.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Alexander Buzinkay : 27.10.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-38809800-slovak-co-dava-pracu-tisicom-cinanov