Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák,čo tvorí hudbu pre elitu sveta


Peter Machajdík. Náš skladateľ spolupracuje aj s Jonom Andersonom z legendárnej skupiny Yes.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.


Hoci Peter Machajdík vyštudoval v Bratislave ekonómiu, vždy ho to ťahalo k hudbe. Pre umeleckú dráhu sa definitívne rozhodol po presťahovaní do Berlína, kde sa začal aktívne venovať hudobnej skladbe. Dnes spolupracuje s veľkými menami svetovej hudby, nielen tej klasickej. Tými najznámejšími sú zrejme Jon Anderson, frontman rockovej skupiny Yes či spevák David Moss. Napriek tomu, že už roky žije a tvorí v Nemecku, na Slovensko sa stále vracia. Najbližšie sa s dielom tohto v zahraničí najhranejšieho žijúceho slovenského skladateľa budeme môcť zoznámiť už o pár týždňov na tohtoročných Bratislavských hudobných slávnostiach.

Ovplyvnený Západom
Peter Machajdík mal k hudbe blízko od detstva. Na kompozíciu Vysokej školy múzických umení ho však nevzali. "V tých časoch som bol priveľmi ovplyvnený nepriateľskou západnou avantgardou,“ opisuje dôvody vtedajšieho neprijatia na školu.

Po vyštudovaní ekonómie sa zamestnal v podniku Tesla. "Pracoval som tam jeden deň. Tamojšie pracovné prostredie mi však pripadalo dosť depresívne, tak som tam už druhý deň neprišiel.“

V roku 1992 sa na pozvanie Nemeckej akademickej výmennej nadácie odsťahoval do Berlína, aby tam rok žil a tvoril. Pre politickú atmosféru, ku ktorej sa na Slovensku vtedy schyľovalo, sa tam rozhodol zostať. Svoje rozhodnutie nikdy neoľutoval. Okrem iného preto, že na Slovensku sa dá umením iba ťažko uživiť. "Kým na Slovensku sa sponzori nájdu mnohokrát len na lacnú, komerčnú zábavu bez akýchkoľvek umeleckých ambícií, na Západe sú veľké koncerny, ale aj obyčajní ľudia hrdí na to, že podporujú kvalitné umenie,“ vysvetľuje Machajdík.

Skladba pre Bratislavu
Tento rok sa Machajdík slovenskému publiku predstaví skladbou Vnútorná zbierka, ktorú zložil na objednávku Bratislavských hudobných slávností. "Ak vás osloví niekto, koho si úprimne vážite a kto rešpektuje vašu tvorbu, tak sa tvorí veľmi príjemne. Mňa oslovil Vladimír Godár, predseda festivalového výboru. Navrhol mi napísať skladbu pre violončelistu Jozefa Luptáka a Quasars Ensemble, čo je súbor mladých hudobníkov, vedených dirigentom, klaviristom a skladateľom Ivanom Buffom. Toto teleso patrí k tomu najlepšiemu, čo momentálne na Slovensku funguje, takže som sa ponuke nesmierne potešil. Okrem toho uvidia diváci na pódiu aj výnimočného tanečníka Daniela Račeka.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Magdaléna Fejérová : 03.11.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-38905260-slovak-co-tvori-hudbu-pre-elitu-sveta