Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, čo radí gigantom sveta


Alena Seoud šéfuje finančno-poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet pre Česko a Slovensko.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, že sa presadí vo svete veľkého svetového biznisu. Rodáčke z Košíc Alene Seoud sa ešte na škole črtala budúcnosť v stavebníctve. Po skončení stavebnej fakulty tesne po revolúcii však práce v tejto oblasti bolo na Slovensku málo, a tak sa rozhodla skúsiť šťastie v zahraničí. "Odišla som do Anglicka najmä zlepšiť si angličtinu, ktorú som teoreticky študovala od detstva. Začínala som ako au-pair, všetky zarobené peniaze som investovala do jazykových kurzov a kurzov marketingu,“ hovorí Alena Seoud, šéfka finančno-poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet pre Česko a Slovensko.

Rýchly postup v kariére
V Anglicku sa rozhodla ísť cieľavedome za úspechom. "V Británii som sa naučila, ako funguje západný svet, bol to priepastný rozdiel. Snažila som sa pochopiť, ako to v budúcnosti bude vyzerať aj u nás. Zároveň ma to stále lákalo ísť pracovať domov. Chodila som po pracovných pohovoroch, až napokon prišla ponuka od reklamnej spoločnosti Saatchi & Saatchi,“ spomína Seoud na svoje začiatky vo veľkom biznise v roku 1993.

U nás reklama v tom čase v podstate neexistovala. Svetová reklamná agentúra, vtedy jednotka na trhu, otvárala svoju pobočku pre Česko a Slovensko a Seoud patrila medzi jej prvých zamestnancov. "Zrejme vo mne videli, že viem pracovať, slušne hovorím po anglicky a dokážem rýchlo a dobre pochopiť, čo a ako treba urobiť. Práve to bol základ úspechu, ktorý ma neskôr sprevádzal,“ vymenúva Seoud svoje hlavné tromfy na ceste za úspechom. Ďalším bol ten, že vždy mala šťastie na výborných šéfov. "Dokázala som sa od nich veľmi veľa a rýchlo naučiť. Kládli mi na plecia veľkú zodpovednosť, čo však vidím ako dôležitý moment toho, že som teraz tam, kde som.“ Aj vďaka tomu postupovala na čoraz vyššie pozície.

V reklame pracovala dva roky, potom však prišiel čas na zmenu. Vybrala si sieť rýchleho občerstvenia McDonalds, ktorá mala v polovici 90. rokov v Česku a na Slovensku veľmi expanzívnu politiku. "Mala som na starosti marketing jednotlivých reštaurácií. Každé tri či štyri týždne sme otvárali novú reštauráciu a taktiež aj vôbec prvú reštauráciu na Slovensku v Banskej Bystrici. Nieslo to so sebou obrovský nátlak na marketingovú činnosť. Starala som sa prakticky o všetko - od výberu produktov a cenovú politiku, cez reklamu pre miestne obyvateľstvo či farebné a produktové zabezpečenie reštaurácií až po školenie zamestnancov.“

V McDonalds vydržala rok, ale obzerala sa po väčšej výzve. Niekoľko rokov mala Seoud na starosti lokálny marketing spoločnosti Deloitte & Touche, dnes pod značkou Deloitte. "Bola to neuveriteľná skúsenosť, vkročila som do oblasti mne v tom čase úplne neznámeho podnikania v oblasti auditu, daní, ale hlavne do oblasti podnikateľského poradenstva, ktoré má nadchlo.“

Kľúčovým momentom jej kariéry bol rok 2003, keď dostala ponuku od celosvetovej finančno-poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet. Táto firma vznikla v Amerike už pred 168 rokmi. "Pred odchodom do Dun & Bradstreet som pracovala ako šéfka menšej súkromnej spoločnosti, ktorú som riadila a stále som jej menšinovou spolumajiteľkou. Ponuku som prijala ako novú výzvu pre svoju medzinárodnú kariéru. Išlo o etablovanie medzinárodnej značky, ktorá lokálne postavenie v našich krajinách vôbec nemala. Bola to pionierska práca pre firmu, ktorá je v zahraničí veľmi známa,“ hovorí Seoud.

Ušetrené milióny eur
Na čelo spoločnosti pre Česko a Slovensko sa dostala po necelom pol roku, počas ktorého viedla obchodné oddelenie. V súčasnosti riadi asi stovku ľudí nielen v Dun & Bradstreet, ale aj vo firme ČEKIA, na akvizícii ktorej sa pred dvoma rokmi v mene investora
podieľala. "A následne prišli v roku 2009 ďalšie úlohy vrátane country managementu. Prečo si vybrali práve mňa? Asi najmä preto, že mi verili, videli môj optimizmus aj iniciatívny a konštruktívny prístup k prekonávaniu prekážok,“ usmieva sa dnes Seoud.

Dun & Bradstreet si medzitým vybudoval silné postavenie aj na českom a slovenskom trhu, na ktorom postupne etablovali v zahraničí bežné produkty. Medzi ich najväčších klientov patria také giganty ako U.S. Steel, IBM či DELL, ale aj menšie miestne firmy. Svojim klientom poskytujú informácie o spoľahlivosti a bonite ich existujúcich či potenciálnych obchodných partnerov z každého kúta sveta. Seoud tvrdí, že vďaka takýmto službám dokážu firmy ušetriť milióny eur. "Sme veľkým hráčom a neustále expandujeme. Stále nás však čaká veľa pionierskej práce. V zahraničí sú služby, ktoré poskytujeme, úplnou samozrejmosťou. Bez nich sa dobre riadená spoločnosť nerozhoduje. Tu musíme firmy stále učiť, že vyhodnocovanie informácií a externý sofistikovaný pohľad založený na svetovo najlepších odborných znalostiach a skúsenostiach potrebuje naozaj každý a za veľmi malú investíciu prináša veľkú pridanú hodnotu, ktorá dokáže zabrániť dokonca aj krachu spoločnosti.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 10.11.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-39013510-slovenka-co-radi-gigantom-sveta