Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenka, ktorá kraľuje svetu Google


Mladá Žilinčanka sa v legendárnom internetovom vyhľadávači vypracovala na technologickú líderku.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Život úspešnej Slovenky Petry Popluhárovej pripomína americký sen. Len pred pár rokmi ani nesnívala o tom, že by niekedy mohla žiť v Spojených štátoch a získať tu prácu, po ktorej túžia milióny mladých ľudí na celom svete. Jej sen sa splnil 9 884 kilometrov od rodnej i Žiliny. Petra Popluhárová dnes žije v legendárnom digitálnom mestečku Silicon Valley v Kalifornii, kde zastáva funkciu technologickej líderky internetového gigantu Google.

Prvýkrát sa začala pohrávať s otázkou, že by skúsila šťastie za Atlantikom, na vysokej škole v Žiline. "Spojené štáty som brala ako krajinu, ktorá bola pre mňa veľmi lákavá. Žiť som tam však neplánovala. Ako väčšina Slovákov som ani len nerozmýšľala nad životom mimo Žiliny. Život je však nepredvídateľný.“ S tým, že na druhej strane oceánu zostane, sa zmierila až počas štúdia na univerzite v Santa Clare.

Smer Google
Po ukončení vysokoškolského štúdia nastúpila ambiciózna Slovenka do menšej počítačovej firmy. V nej pôsobila viac než rok a nadobudla tu dôležité skúsenosti, ktoré sa jej zišli v budúcej kariére. Odtiaľ si to namierila priamo do slávneho Googlu. Hneď na pohovoroch však okúsila, že jednoduché to mať nebude. Musela prejsť šiestimi technickými pohovormi, na ktorých odpovedala na ťažké otázky týkajúce sa programovania. Musela tiež riešiť mnoho zložitých algoritmov a hlavolamov. Petra to však úspešne zvládla a dostala vysnívanú prácu. "Tá ma napĺňa a hlavne neustále trénuje môj mozog.“

Udržať si prácu na svetovej špičke IT sektora si vyžadovalo mnoho úsilia a tvrdej driny. Petra však pripúšťa, že pri nej v niektorých okamihoch stála aj šťastena. Tá bola pri nej od začiatku, keď si ju vybrali zo stoviek uchádzačov, a neopúšťa ju ani dnes pri dôležitých rozhodnutiach.
Za najväčšiu devízu, s ktorou do Spojených štátov prišla, určite považuje dávku správnej dravosti a sebavedomia. "Nikdy si nekladiem servítky pred ústa, často bývam politicky nekorektná, viem to o sebe, ale so svojou povahou som spokojná.“

Práve jej tvrdohlavosť a vytrvalá snaha ju doviedli na miesto, kde pôsobí dnes a ktoré jej väčšina informatikov závidí. Mnohí jej americkí spolužiaci privítali, že vyučujúcim neustále kládla otázky. Na Slovensku to však bolo úplne naopak. "Na univerzite v Žiline to mnohí vnímali negatívne a mysleli si, že som hlúpa, keď sa tak pýtam. V bývalom Československu vidím stále určitý komunistický trend, kde sa na dravosť ľudia dívajú ako na niečo zlé. Ľudia si veľmi často závidia a úspech iných si spájajú s podvodmi alebo protekciou.“ Úspešná "googláčka“ má so závisťou aj vlastné skúsenosti, no teraz sa nad nimi len pousmeje. Našli sa dobráci, ktorí tvrdili, že sa na takú významnú pozíciu mohla dostať len cez posteľ.

Diskriminácia? Ani náhodou
V Amerike sa k nej všetci správajú ako ku každému inému obyvateľovi, čo si Petra nesmierne pochvaľuje. V obchode či u kaderníka na jej pôvod nikto nehľadí. "Môj imigračný status zaujíma len imigračných pracovníkov, nie poskytovateľov služieb.“ Podľa nej sa v Spojených štátoch nemôže stať to, že cudzincom za nejakú službu účtujú viac ako domácemu obyvateľstvu. "Na Slovensku som sa však v minulosti s takýmito prípadmi stretla.“

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 08.12.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-39368940-slovenka-ktora-kraluje-svetu-google