Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo vládol objektívu šoubiznisu


Rodák z Nových Zámkov Robert Vano fotil na titulné stránky Michaela Douglasa aj Cindy Crawfordovú.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Z bývalého Československa utekal ešte ako devätnásťročný chlapec. Nie však pred sovietskymi tankami či komunistickým prenasledovaním, ako väčšina emigrantov, ale zo strachu pred vojenčinou. Cez Juhosláviu a Taliansko smerovali jeho prvé kroky rovno za Atlantický oceán, do Spojených štátov, kde začínal príležitostnými prácami. Najskôr v sklárni, potom umýval hlavy v kaderníctve, až sa postupne prepracoval na fotografa prestížnych módnych časopisov. "Keď som prišiel do Ameriky, povedali mi, že jediné slovo, ktoré sa musím naučiť, je áno. Pretože to je najsilnejšie slovo, ktoré búra steny, otvára dvere a napráva vzťahy. A práve to áno ma vždy zaviedlo o krok vpred. Keď sa ma opýtali, či pôjdem umývať hlavy, povedal som áno. Potom sa pýtali, či sa nechcem učiť fotografom, odpovedal som áno. Neskôr mi ponúkli, aby som robil kaderníka pre fotografov...“ spomína na svoje profesionálne začiatky v New Yorku rodák z Nových Zámkov Robert Vano, jeden najprominentnejších fotografov svetových celebrít.

Crawfordová aj Douglas
Pred jeho objektívom sa vystriedali mnohé známe tváre - modelky Cindy Crawfordová a Naomi Campbellová, ale napríklad aj hollywoodska superstar Michael Douglas. Najväčšiu slávu mu však priniesli snímky mladých mužov - v tejto oblasti bol totiž úplným priekopníkom. "Keď som ako fotograf začínal, nevedel som, čo mám fotiť, tak som fotil všetko. Jeden starý pán fotograf mi vtedy povedal, že musím mať svoju tému a aby som fotil chlapcov. V tom čase ešte neboli časopisy pre mužov, ale keď sa prvý takýto o pätnásť rokov založil, bol som jediný, koho oslovili,“ dodáva Vano.

Návrat domov
Po nežnej revolúcii pred dvadsiatimi rokmi sa vrátil do Československa, zostal však už žiť v Prahe. Do Spojených štátoch odchádzal preto, lebo tam najrýchlejšie mal dostať občianstvo. Mladý Vano si od toho sľuboval možnosť skorého návratu domov. Ten však už nebol možný. "V roku 1994 Američania zakladali českú edíciu časopisu Elle, tak mi ponúkli, aby som sa toho ujal, aby som odišiel na rok - dva. Napokon z toho bolo desať rokov. Nenapadlo mi, že keď máte 60, už je ťažké ísť späť. Človek tam už nikoho nepozná, všetci umreli alebo sú v Hollywoode.“

Počas leta vystavoval svoje fotky v pražskom Mánese. Na výstavu sa prišlo pozrieť asi 20-tisíc návštevníkov. "Mám z toho veľkú radosť, pretože som pre tento projekt robil iba zátišia, chlapcov a dievčatá. Žiadne slávne osobnosti, pretože som chcel vedieť, či ľudia chodia na tie osobnosti alebo na mňa. Tá výstava je teraz na tri roky zabookovaná. V marci pôjde do Ruska, potom do Berlína a Paríža, dohadujeme New York, San Francisco a Chicago. Chcel by som sa dostať do parížskeho Centra Pompidou alebo do Metropolitan Museum. Je dobré mať sny, aj keď sa nesplnia, lebo tie nás posúvajú dopredu,“ uzatvára Vano.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Magdaléna Fejérová : 15.12.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-39483600-slovak-co-vladol-objektivu-soubiznisu