Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo vlastní tím Formuly 3


Rodák z Bratislavy Michael Haščič si v Rakúsku splnil detský sen. Šéfuje aj sám sebe.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.


Pred štyridsiatimi rokmi vtedy 15-ročný Michael Haščič odchádzal s rodičmi a sestrou na rodinnú dovolenku do Juhoslávie. Nikdy tam však nedošli. Vďaka premyslenému plánu rodičov totiž cesta znamenala útek z komunistického Československa do susedného Rakúska. Tam Haščič žije dodnes a je úspešným podnikateľom. Splnil si to, o čom snívajú mnohí chlapci aj muži - je vlastníkom tímu Formuly 3.

Dotiahnuť to tak ďaleko určite nebolo jednoduché a neustále si to vyžaduje mnoho úsilia. "Každú voľnú chvíľu investujem do práce a považujem sa za workoholika. Aj keď mi na súkromie a relax ostáva málo času, musím sa priznať, že to určite stálo za to,“ priznáva Haščič. Niet sa čo čudovať, zvládať chod firmy a ešte sa zúčastňovať pretekov, ktoré sa konajú takmer každý týždeň, si určite vyžaduje mnoho odpracovaných a precestovaných hodín.

Drina kvôli rádiu
Už ako dieťa chcel mať Haščič také povolanie, ktoré by mu umožnilo vidieť celý svet. "Odmalička som túžil vidieť svet a veľa cestovať. Myslel som si, že keď sa stanem rušňovodičom, uvidím aj tie najtajnejšie zákutia sveta,“ priznáva. Keď však prišli do Rakúska, čakala ho tvrdá realita. "Keď sme sem pricestovali, nemali sme nič. Dostali sme doslova holý byt. Cez prázdniny som tak musel ísť robiť, aby sme si s rodinou
vôbec mohli kúpiť rádio. Dnes to musí pre mnohých znieť absurdne,“
priznáva. Po škole však nenastúpil k železniciam, ale do konštruktérskej firmy. Práve tam sa prvýkrát stretol s odvetvím keramických termických nástrekov, v ktorom pôsobí doteraz. Vedomosti, skúsenosti a inšpiráciu z Nemecka a zo Švajčiarska zúročil pri budovaní vlastnej firmy. Po zasvätení do problematiky bol vôbec prvým podnikateľom v Rakúsku, ktorý si založil firmu na termické nástreky, ktorá pracuje pomocou robotov. Začiatky však nie sú nikde jednoduché. Túžba po nezávislosti ho však hnala neustále dopredu. "Pri rozbiehaní firmy bolo pre mňa najhoršie to, že som nevedel, ako mesiac skončí a či vôbec budem vedieť zaplatiť všetky účty. Na ceste životom som mal šťastie najmä na ľudí. Aj keď mi nikto nepomohol, vyhli sa mi zákerné typy, ktoré by mi hádzali polená pod nohy,“ priznáva Haščič.

Život zasvätený formule
Haščič takmer celý svoj život obetuje práci. Založenie vlastného formulového tímu však bolo aj preňho príjemným prekvapením. "Moji strýkovia pretekali na motorkách. Ani len v tom najlepšom sne mi však nenapadlo, že by som si niekedy založil vlastný tím,“ potvrdil. To, o čom mnohí malí chlapci snívajú, sa mu podarilo dosiahnuť tvrdou prácou a vytrvalosťou. Jeho pracovný týždeň však vyzerá pre niektorých dosť hekticky. Okrem toho, že zvláda chod firmy, veľa času investuje aj do tímu. Zúčastňovať sa na pretekoch a tréningoch a sledovať aktuálne trendy v motoršporte určite nie je ľahké. "Okrem zdravého sebavedomia musí mať človek hlavne dobrú inšpiráciu, čo chce v živote dosiahnuť. Niektorým ľuďom v súčasnosti však chýba vytrvalosť a určitá schopnosť vnímať veci reálne. Je naivné myslieť si, že vypracovať sa na vrcholné pozície sa dá počas niekoľkých dní. Dokázať niečo v pracovnom a osobnom živote si vyžaduje mnoho zodpovednosti,“ dodáva.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Martina Lidinská : 22.12.2009

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-39573380-slovak-co-vlastni-tim-formuly-3