Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák, čo odkrýva tajomstvá Zeme


Objavy mladého geológa Martina Danišíka a jeho tímu môžu zmeniť datovanie vývoja našej planéty.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Zem, po ktorej kráčame, ukrýva mnoho svedectiev o vzniku našej planéty. Mnoho z nich ešte len čaká hlboko vnútri našej planéty na svoje objavenie. "Najväčší význam geologických objavov vidím v tom, že prinášajú nové poznatky o javoch, ktoré sa odohrávajú v hlbinách našej Zeme, vysvetľujú doposiaľ nevysvetlené a najmä menia názor ľudí na veci, ktoré sa až doteraz zdali jasné,“ hovorí mladý slovenský geológ Martin Danišík z Curtin University v austrálskom Perthe.

Danišík sa pred pár týždňami výrazne zapísal vo vedeckom svete, keď ako člen špičkovej skupiny geológov priniesol prekvapujúce poznatky o zirkónoch, ktoré kryštalizovali v zemskom plášti pred desiatkami miliónov rokov. Tento objav prepíše mnohé predpoklady vedcov, ktorí sa snažia časovo určiť zmeny v zemskom plášti.

Tajomstvo zirkónov

Prácu Danišíka a jeho kolegov publikoval jeden z najprestížnejších vedeckých časopisov sveta Nature Geoscience. "Pri našom objave išlo o príkladnú demonštráciu možností najmodernejších datovacích metód, ktoré nám umožnili zrekonštruovať a časovo vymedziť život zirkónov od ich kryštalizácie a vzniku v zemskom plášti až po ich cestu na povrch Zeme. Na veľké prekvapenie vedeckej komunity, študované zirkóny ,prežili‘ v extrémnych podmienkach ,bez ujmy‘ oveľa dlhšie, ako sa vo všeobecnosti predpokladalo. Naša štúdia je teda prínosom predovšetkým pre geológov, zaoberajúcich sa problematikou datovania. Okrem toho tieto zirkóny priniesli množstvo informácií, ktoré umožňujú vedcom takpovediac nazrieť do zemského plášťa,“ vysvetľuje podstatu svojej práce Danišík. Jeho tím zistil, že tieto zirkóny kryštalizovali pred 50 až 80 miliónmi rokov vo vrchnom plášti v hĺbkach 60 až 80 kilometrov pri obrovských teplotách, blížiacich sa k tisíc stupňom Celzia. V týchto extrémnych podmienkach zostali neporušené, až kým sa pomocou erupcie bazaltovej lávy dostali na zemský povrch pred dvoma až troma desiatkami miliónov rokov.

Cesta na vrchol geológie nebola pre mladého Slováka jednoduchá. Už počas štúdia na bratislavskej Prírodovedeckej fakulte UK sa dostal na špičkové pracovisko na univerzite v nemeckom Tübingene, kde zaujal miestnych odborníkov diplomovou prácou skúmajúcou výzdvih Malých Karpát, Považského Inovca a Tribeča. Neskôr ako doktorand na Tübingenskej univerzite skúmal geologicky mimoriadne zaujímavé regióny na Korzike, Sardínii, Kryme, v Alpách, ale aj v indickom Ladakhu, čínskom Jü-nane alebo austrálskej Arkaroole.

Od novembra 2008 pôsobí Danišík ako vedecký pracovník na univerzite v Perthe. Často cestuje do geologických rajov v Austrálii, Južnej Afrike, Číne, a stále sa snaží byť aktívny v strednej a vo východnej Európe. Len prednedávnom sa vrátil z výpravy na Novom Zélande. "Už počas štúdia som sa špecializoval v oblasti rádiometrického datovania nízkoteplotných procesov, čo je momentálne veľmi moderný a vítaný smer v geológii.“

Práca medzi špičkami v geológii
Martin Danišík získava obrovské skúsenosti od vedcov, ktorí sú absolútnou svetovou špičkou vo svojich odboroch a získali množstvo najvyšších možných ocenení v geológii. "Stačí spomenúť profesora Wolfganga Frischa z Tübingenu. Bol jedným z mojich školiteľov dizertačnej práce, na jeho podnet som sa habilitoval na docenta a práve z jeho dlhoročných skúseností som mohol čerpať,“ tvrdí Danišík. Ako však zároveň dodáva, za svoje výsledky vďačí všetkým školiteľom a spolupracovníkom, od ktorých sa za tie roky veľa naučil a získal mnoho skúseností. Práve oni mu nikdy neodmietli pomoc, vždy ho motivovali a podporovali pri realizácii jeho vlastných nápadov.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

Pavel Novotný : 02.02.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-40296010-slovak-co-odkryva-tajomstva-zeme