Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovák v čele svetových informatikov


Rodený Bratislavčan Jozef Gruska založil vedecké konferencie v mnohých ázijských krajinách.

Profesor Jozef Gruska vyštudoval matematiku, no vo svete sa stal známy pre svoje úspechy v informatike. Jeho srdcovou oblasťou sú kvantové počítače a kvantové spracovanie informácií vôbec. V roku 1999 dokonca v Anglicku vydal prvú svetovú monografiu Quantum computing, ktorú preložili aj do japončiny. A ázijské krajiny a ich kultúra sa mu stali v poslednom desaťročí "osudnými“.

Bol to práve Gruska, na ktorého podnet vznikla v roku 2001 významná svetová konferencia o informatike, ktorá sa každoročne pod jeho vedením koná buď v Japonsku, Číne alebo v Kórei. Vďaka svojim skúsenostiam a poznatkom sa dokázal presadiť aj v ďalších štátoch Ázie ako India a Pakistan. "Vytvoril som si neobvyklú možnosť ovplyvňovať vývoj svetovej vedy v dôležitej oblasti aj v najvyspelejších ázijských krajinách,“ priznáva.

Celosvetový záber
Gruskova kariéra sa začala v Slovenskej akadémii vied, kam sa dostal náhodou. "Pre zlý kádrový posudok som sa nedostal na vysokú školu, ale ,len‘ do akadémie,“ priznáva skúsený informatik. Tam sa ako vôbec prvý programátor na Slovensku dostal k analógovým a aj číslicovým počítačom. Takmer všetok svoj čas venoval propagácii a usmerňovaniu informatiky v bývalom Československu, napísal prvú učebnicu programovania pre gymnáziá.
Najprestížnejšia americká spoločnosť v oblasti počítačov, IEEE, ho ocenila cenou Computer pioneer, ktorú dovtedy získalo len 80 svetových odborníkov. V rokoch 1968 - 1970 pôsobil ako hosťujúci profesor na univerzite v Minneapolise. "Aj keď mi ponúkli trvalé miesto, vrátil som sa domov a nikdy som to neoľutoval.“

Na popredných zahraničných univerzitách pôsobil profesor Gruska celkovo šestnásť rokov. Na základe jeho prednášok v Hamburgu vyšla v roku 1997 vyše sedemstostranová monografia Foundations of computing v USA.

Už viac než trinásť rokov pôsobí u našich západných susedov na Fakulte informatiky Masarykovej univerzity v Brne. Čiastočne sa však angažuje aj v rodnej Bratislave a vo Viedni. V Brne vedie semináre a informatické kolokvium, na ktorom prednášajú poprední domáci aj zahraniční odborníci. Jeho prácu ocenili Česi viacerými vyznamenaniami. "Získal som najvyššie vyznamenanie českého ministerstva školstva a dokonca dvakrát ma ako jediného ocenili hlavnou cenou rektora za významný tvorivý čin.“

Stovky prednášok
Dôležitou súčasťou Gruskovho života sú konferencie a prednášanie. Celkovo založil päť významných a veľmi úspešných sérií medzinárodných konferencií v Európe, Južnej Amerike a Ázii "Tieto série konferencií mi v podstatnej miere otvorili dvere do svetovej vedy a dostal som možnosť ovplyvňovať ju.“ Prvé konferencie, v rokoch 1973 a 1974, sa okamžite stali veľmi úspešnými a uznávala ich celosvetová špička. Podľa Grusku to bolo najmä z dvoch dôvodov. "Svetová veda cítila potrebu mať podobné série konferencií a najmä ich úroveň , programová a aj organizačná, bola veľmi vysoká. Kolegom zo Západu sa o takejto úrovni organizácie ani len nesnívalo.“ V tom čase mal totiž jednu veľkú výhodu - pracoval vo Výskumnom výpočtovom stredisku OSN v Bratislave, ktoré podľa jeho slov bolo najlepšie organizovaným a vybaveným výskumným pracoviskom v Európe.

Profesor Gruska počas svojej vedeckej kariéry získal mnoho ocenení doma aj v zahraničí. Asi najprestížnejším z nich je zvolenie do hlavnej rady najvýznamnejšej európskej akadémie vied, Academia Europaea. "Medzi členmi tejto akadémie sú zatiaľ len dvaja ďalší Slováci,“ priznáva Gruska.

Za úspešné pôsobenie v zahraničí však vďačí aj ochote prispôsobiť sa druhým kultúram. "V každej krajine sa snažím žiť ich život a dobre sa oboznámiť s ich históriou,“ priznáva Gruska.

Kto je Jozef Gruska
Profesor Gruska učí a vedie veľké výskumno-výchovné projekty na Masarykovej univerzite v Brne. Svoju úspešnú kariéru odštartoval druhým miestom na celoštátnom kole matematickej olympiády. Vyše 16 rokov pôsobil na popredných univerzitách vo svete. V súčasnosti pôsobí vo výbore hlavnej európskej akadémie Academia Europaea a riadi sériu konferencií v Japonsku, Číne a Kórei, veľakrát prednášal aj v Indii. Za svoju úspešnú kariéru vďačí najmä zlému kádrovému posudku po ukončení vysokej školy. Práve vďaka nemu totiž našiel uplatnenie v Slovenskej akadémii vied, v ktorej nasadol do rozbiehajúceho sa expresu informatiky.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

23.02.2010

Zdroj: http://hnonline.sk/svet/c1-40696080-slovak-v-cele-svetovych-informatikov