Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

SND oslavuje


60 tisíc metrov kubických betónu, 200 tisíc metrov štvorcových omietok, podlahová plocha 42 tisíc metrov štvorcových, obostavaný priestor 243 tisíc metrov, 1600 miestností – to je v číslach nová budova Slovenského národného divadla. Divadla, ktoré si v týchto dňoch pripomína 90-te výročie založenia.

Slovenské národné divadlo začalo svoju činnosť v prvý marcový deň roku 1920 predstavením Smetanovej opery Hubička. Odvtedy sa začalo na Slovensku formovať profesionálne trojsúborové divadlo - opera, činohra a balet. Druhý deň po otvorení divadla sa uskutočnilo prvé činoherné predstavenie, ktorým bola hra bratov Mrštíkovcov Maryša. Baletný súbor sa prezentoval publiku 19. mája 1920 uvedením premiéry baletu Coppelia Lea Delibesa v choreografii prvého umeleckého šéfa Baletu SND Václava Kalinu.

Prvé slovenské činoherné predstavenia režíroval český režisér Vilém Táborský a boli to inscenácie hier Hriech a V službe od Jozefa Gregora Tajovského, Hana od Martina Rázusa, Šrobárova hra Z otroctva vekov a Sedliacka nevesta od Pavla Socháňa. Prvou hrou v slovenskom preklade bol Gogoľov Revízor.

Po vzniku SND stáli na jeho čele také významné osobnosti ako Oskar Nedbal, Václav Jiřikovský a Antonín Drašar. V Slovenskom národnom divadle pôsobili dva samostatné súbory slovenská a česká činohra. V roku 1932 sa ustanovila samostatná Slovenská činohra SND, jej umeleckým šéfom bol Janko Borodáč. Opera sa preslávila doma i v zahraničí najmä pod vedením Oskara Nedbala uvedením prvých slovenských opier Jána Levoslava Bellu a Viliama Figuša Bystrého.

Po roku 1945 dochádzalo postupne k vzniku modernej slovenskej tvorby (Eugen Suchoň, Ján Cikker, Alexander Moyzes, Tibor Andrašovan, Tibor Frešo, Bartolomej Urbanec, Miro Bázlik), ktorá sa stala kmeňovým repertoárom opery SND. Baletný súbor sa sformoval pod vedením Achille Viscusiho, z malej tanečnej skupiny postupne vznikol súbor s výraznými baletnými sólistami a početným zborom. Svetovú úroveň dosiahla aj scénografia Slovenského národného divadla.

14. apríla 2007 bola otvorená nová budova Slovenského národného divadla na Pribinovej ulici v Bratislave podľa projektu architektov Martina Kusého ml., Pavola Paňáka a Petra Bauera. Budova má podstatne väčšiu kapacitu pre návštevníkov, je moderne vybavená a poskytuje lepšie podmienky pre hercov.

lsl

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

03.03.2010