Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Všetky voľby aj cez internet?


V roku 2006 umožnil slovenský volebný zákon konečne hlasovať aj zo zahraničia, a to v parlamentných voľbách korešpondenčnou formou. Išlo o novinku, celkom nepochybne pozitívnu. Veď volebné právo je atribútom občianstva, nie pobytu. Napokon z krajín EÚ umožňujú voľby zo zahraničia aj v Belgicku, Česku, Holandsku, Luxembursku, Nemecku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Španielsku a Veľkej Británii. Ale...

S touto možnosťou sa spájalo niekoľko „ale“. Išlo o predčasné voľby, kvôli čomu bolo veľmi málo času novú možnosť propagovať. Požiadal som vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu, aby Slovenská republika túto možnosť inzerovala v zahraničí – stalo sa tak na poslednú chvíľu aspoň v Česku a Maďarsku, avšak iba v obmedzenej miere. Ďalší problém predstavovalo, že voľby boli komplikované, najmä že registrovať sa k nim bolo treba päťdesiat dní vopred. Nebolo tiež možné alternatívne hlasovať na zastupiteľských úradoch a ani na Slovensku, ak sa tam zahraničný Slovák bez trvalého pobytu v SR práve nachádzal. To posledné pritom bolo v každom zmysle nedopatrenie, lebo politici si vôbec neuvedomili, že túto predtým existujúcu možnosť nevdojak zrušili. To všetko rezultovalo do mizivej volebnej účasti. Hoci nie do až takej mizivej, ako sa zvykne udávať, pretože v zvláštnom obvode boli zaregistrovaní len tí Slováci v zahraničí, ktorí nemajú na Slovensku trvalý pobyt. Tí ostatní mohli voliť korešpondenčne, avšak vo vlastnom obvode. Každopádne to boli jednotky tisíc voličov.

Pritom slovenské zahraničie predstavuje skutočne významný voličský potenciál. Samozrejme, zďaleka nie všetci z vyše dvoch miliónov Slovákov v zahraničí majú slovenskéobčianstvo a teda volebné právo, avšak viac než 5 % celkového počtu slovenských voličov v zahraničí žije, možno je to ešte o nejaké to percento viac.

Aj preto Svetové združenie Slovákov v zahraničí ako reprezentant slovenskej diaspóry považovalo vždy úpravu volebných zákonov za veľmi dôležitú. Na valnom zhromaždení, ktoré sa konalo 31. októbra a 1. novembra 2009 to stanovilo ako jednu zo svojich absolútnych priorít. SZSZ v tomto smere začalo po valnom zhromaždení podnikať aj nové kolo krokov. Samozrejme, ani najväčší optimista by si nemyslel, že zmeny sa budú týkať ešte volieb do Národnej rady SR, ktoré nás čakajú v tomto roku. Avšak do budúcna sa už riešenie rysuje...

Otázkou sa na svojom výjazdnom zasadnutí v Holíči zaoberala 17. februára slovenská vláda. Výsledkom je, že na Slovensku by sa už od roku 2011 mohlo voliť vo všetkých voľbách cez poštu. Nový volebný kódex by mal pripraviť aj pôdu pre voľby cez internet.„Dohodli sme sa, že môj nástupca, ktorý vzíde z najbližších volieb, má pred sebou ideálny čas, aby urobil kompletný volebný kódex. Ten by zahŕňal všetkých päť volieb, ktoré u nás máme," povedal Tlačovej agentúre SR minister vnútra Róbert Kaliňák. „Môže tam byť otázka volieb cez poštu, ale samozrejme už aj úvaha o internetizácii. To bude ďalším bodom. Samozrejme treba vyriešiť všetky financovania, moratóriá a podobné veci," povedal Kaliňák.

Na kódexe sa podľa Kaliňáka môže začať hneď po voľbách intenzívne pracovať a v roku 2011 by mohol byť prijatý. „Po tohtoročných voľbách budú tie najbližšie až o tri roky, čiže to bude dostatok priestoru na to, aby niekto obviňoval ministra, že to robí pre svoju stranu či pre niekoho iného. Nový minister má teda šancu vyhotoviť úplne nový a kvalitný volebný kódex," povedal Kaliňák, podľa ktorého by bolo ideálne, ak by zaň v parlamente hlasovali všetci.

Svetové združenie Slovákov v zahraničí prijala verejne toto vyhlásenie s uspokojením vyhlásenie. Situáciu, keď bolo možné korešpondenčne voliť v parlamentných voľbách, nie však už v prezidentských, naozaj nemožno považovať za systémovú. Pri zjednodušení volieb je SZSZ pripravené spolupracovať s odborníkmi ministerstva vnútra i naprieč politickou scénou. Voľby prostredníctvom internetu sú do budúcna jednoznačne najlepším riešením, ktoré významne zvýši komfort tohto aktu aj pre občanov SR žijúcich doma. Toto riešenie samozrejme predpokladá technickú prípravu, ktorá však bude užitočná aj pre celú autorizovanú komunikáciu so štátnou správou – napríklad pre podávanie daňových priznaní, rôznych žiadostí a pod. Voľby zo zahraničia prostredníctvom internetu vo všetkých krajinách EÚ predpokladajú aj Štokholmské odporúčania, schválené minulý rok organizáciou Európania vo svete. Na ich spracovaní práve v tejto kapitole sa výrazne podieľal aj autor týchto riadkov. Hlasovanie cez internet napokon nie je niečím nevyskúšaným. Skúsenosti s ním majú v rôznych typoch volieb v Estónsku, Francúzsku, Holandsku, Kanade, Švajčiarsku, USA či Veľkej Británii. Prostredníctvom internetu volia americkí vojaci v zahraničí, voliť elektronicky mohli aj krajania vo voľbách do katalánskeho parlamentu. Prvou krajinou na svete, ktorá všetkým občanom umožnila hlasovanie v parlamentných voľbách cez internet, sa v roku 2007 stalo Estónsko, pričom tento spôsob si vybrali asi 3 % voličov. V čase internetového bankovníctva či zavádzania datových schránok pre komunikáciu so štátnou správou nie sú internetové voľby skutočným technickým problémom.

Pre voľby v tomto roku nám však zostáva iba jedno – zaregistrovať sa a voliť korešpondenčne. Parlamentné voľby sa uskutočnia 12. júna. Žiadosť o zaslanie volebných lístkov musí byť doručená 50 dní pred týmto termínom, teda do 23. apríla. Zaslať ju treba s s prinajmenšom týždňovým predstihom, do polovice apríla. Príslušné tlačivá nájdete na stránkach ministerstva vnútra: www.minv.sk/?volba-postou
Vladimír Skalský

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

22.02.2010