Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Milan Lasica


Jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry, herec, dramatik, prozaik, textár, režisér, humorista a moderátor, Milan Lasica oslavuje 70 rokov.

Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940 vo Zvolene. Študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Už počas štúdia začal vystupovať s Júliusom Satinským s autorskými dialógmi v bratislavskej Tatre. V Divadle na korze pôsobil koncom šesťdesiatych rokov. V rokoch 1971 až 1972 sa nerozlučná dvojica udomácnila na doskách kabaretu Večerní Brno, pretože počas normalizácie im na Slovensku zakázali vystupovať. Ani ”sloboda” v Česku však netrvala dlho a Lasica so Satinským nesmeli vystupovať ani tam. V roku 1982 položili umelci základy moderného slovenského humoru v Štúdiu S, ktoré neskôr premenovali na Štúdio L+S. Lasica a Satinský svojimi navonok nevinnými dialógmi metaforicky približovali situácie, v ktorých sa našli mnohí Slováci a Česi. Vystúpenia oživovali scénkami, skečmi a piesňami. Typický humor dvojice Lasica a Satinský, ktorý cítiť aj v knižných publikáciách a fejtónoch, sa často približoval k politickej satire.

Svoje presné a intelektuálne herectvo využíva Lasica aj vo filmoch. Ako sa uvádza v Encyklopédii filmu, tento výrazný komediálny herec je úsporný vo výrazových prostriedkoch, sústreďuje sa na výpoveď a presnú pointu. Vytvára svojské typy a charaktery so zmyslom pre satirické a parodické akcenty. Jeho prejav sa vyznačuje ironickým nadhľadom a odstupom.

Milan Lasica je známy aj na hudobnej scéne. S Júliusom Satinským a hudobníkom Jarom Filipom vydal albumy Bolo nás jedenásť, S vetrom opreteky a My. S formáciou Bratislava Hot Serenaders vydal albumy Ja som optimista, ktorý získal Zlatú platňu, a Celý svet sa mračí, ktorý získal Platinovú platňu.

Na konte má niekoľko ocenení. Je držiteľom divadelného ocenenia Dosky za najlepší mužský herecký výkon v hre Yasminy Rezy Život na trikrát. Stalo sa tak v roku 2003. O dva roky neskôr mu prezident Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti kultúry, na konte má tiež cenu Igric za herecký výkon vo filme Obsluhoval jsem anglického krále.

Jeho obľúbeným žijúcim zabávačom je americký filmár Woody Allen. Lasicovi je blízky najmä preto, že to je mestský človek. ”Je to človek New Yorku a ja som tiež mestský typ, aj keď Bratislava nie je New York,” povedal Lasica. Dobre si oddýchne aj pri hudbe či dobrej knihe. Z hudby ostáva verný džezovej hudbe a swingu, z populárnej hudby uprednostňuje všetko, čo má znak alebo symbol Franka Sinatru. Venuje sa tiež golfu.

K sedemdesiatke dostal ako darček knihu 70 rokov © Lasica, v ktorej sa o ňom vyjadrilo sedemdesiat osobností, priateľov a priateliek Ako však sám tvrdí, ”zaskočil ma tento vek, vôbec sa necítim na jeho úrovni a zdá sa, že tú sedemdesiatku ešte dlho budem dobiehať“. Milan Lasica je ženatý s Magdou Vášáryovou, s ktorou má dve dcéry.

hal

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

03.02.2010