Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Bohdan Warchal


27. januára 1930 narodil husľový virtuóz, dirigent, umelecký šéf a hudobný pedagóg Bohdan Warchal. Hoci sa narodil v Orlovej pri Karvinej, takmer celý svoj umelecký život prežil na Slovensku.

V Bratislave začínal ako člen Slovenskej filharmónie, kde sa vypracoval na post koncertného majstra. Začiatkom 60. rokov 20. storočia založil a s malou prestávkou 40 rokov viedol Slovenský komorný orchester, teleso, ktorého vysoké umelecké kvality dlhé roky obdivovali poslucháči nielen na našich, ale aj svetových pódiách. Warchalovo hudobné teleso podnietilo záujem slovenských skladateľov o vznik diel, ktoré súbor uvádzal ako premiéry a nahrával v rozhlase.

Warchal spolupracoval s mladými talentami a vo svojom orchestri otvoril mnohým z nich cestu do hudobného sveta. Popri činnosti aktívne hrajúceho umeleckého vedúceho a dirigenta odovzdával svoje bohaté skúsenosti najmladším generáciám adeptov interpretačného umenia. Učil na Konzervatóriu v Bratislave, JAMU v Brne a bol riadnym profesorom na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

”Stať sa hudobníkom je šťastím. Bez hudby si neviem život predstaviť,” vyznal sa Warchal. Za najväčšie šťastie v živote pokladal svoju prácu, pretože vždy robil to, čo mal rád. Splnil sa mu detský sen. V čase vojny sa totiž ako 14-ročné dieťa nemohol ďalej vzdelávať a musel začať pracovať ako robotník v koksovni. Po večeroch však bral do rúk husličky, tvrdo cvičil a sníval sen, že raz bude stáť v rozžiarenej hudobnej sieni.

Za mimoriadne významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v oblasti umenia v zahraničí udelili Bohdanovi Warchalovi v septembri 2000 štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Zomrel v Bratislave 30. decembra 2000 vo veku nedožitých 71 rokov.

slai

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

27.01.2010