Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Paul Newman


Pred 85 rokmi - 26. januára 1925 - sa narodil slávny hollywoodsky herec a režisér Paul Newman, ktorého korene siahajú na Slovensko. Desaťkrát ho nominovali na prestížneho filmového Oscara, ktorého získal v roku 1987 za herecký výkon vo filme Farba peňazí. V roku 1985 dostal tzv. čestného Oscara za celoživotné dielo.

Populárny herec sa narodil na predmestí Clevelandu, jeho matkou bola Slovenka pochádzajúca z dedinky Ptičie pri Humennom, ktorá sa vysťahovala do USA. Umelec, povestný svojimi modrými očami, začínal v divadle a televízii v 50. rokoch 20. storočia a vyše polstoročia patril k hlavným hviezdam Hollywoodu. Účinkoval v približne 60 filmoch. Preslávil sa hneď svojím druhým filmom Niekto tam hore ma má rád (1956), kde si zahral rolu boxera Rockyho Graziana. Medzi filmy, za ktoré ho nominovali na Oscara ako herca, patria Mačka na rozpálenej plechovej streche, Hustler, Hud, Frajer Luke, Bez zlého úmyslu, Verdikt, Farba peňazí, Nie som blázon a Road to Perdition. Desiatu nomináciu si vyslúžil za réžiu filmu Rachel, Rachel.

V roku 1958 získal Newman cenu na festivale v Cannes za najlepší výkon v dráme Dlhé, horúce leto, v roku 1962 britskú filmovú cenu BAFTA za výkon vo filme Hustler. V roku 1983 získal ”talianskeho Oscara”, cenu David di Donatello, ako najlepší zahraničný herec za výkon v snímke Verdikt, v roku 1995 Strieborného medveďa na Berlinale za film Nie som blázon. Newman bol navyše aj držiteľom ďalších amerických a zahraničných filmových ocenení vrátane prestížnej Screen Actors Guild Award za celoživotné dielo (1986). Na sklonku života prepožičal svoj hlas aj jednému z hrdinov animovaného filmového trháku Autá. Niekoľkokrát si vo filme zahral aj so svojou manželkou - rovnako držiteľkou Oscara - Joanne Woodwardovou. Vytvoril aj viacero pamätných postáv v amerických televíznych produkciách.

Newman bol vášnivým motoristom, aktívne sa angažoval proti vojne vo Vietname, za odzbrojenie či za ľudské práva. Nezanedbateľné boli aj jeho filantropické aktivity. Kultový herec zomrel na následky rakoviny pľúc 27. septembra 2008 vo veku 83 rokov. Všetky svoje ocenenia, dvoch Oscarov a ďalšie trofeje zanechal svojej nadácii Newman”s Own Foundation.

hls

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

26.01.2010