Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Janko Alexy


25. januára v roku 1894 sa v Liptovskom Mikuláši narodil maliar, prozaik a publicista Janko Alexy. Bol jedným zo zakladateľov slovenského moderného umenia a národného slohu.

Pôvodne mal byť kominárom, stal sa však lekárnikom. Počas I. svetovej vojny zachytával vojnové výjavy pre vojnové múzeum a udivoval svojim kresliarskym nadaním. Po skončení vojny navštevoval Akadémiu výtvarných umení v Prahe a po jej absolvovaní pôsobil ako profesor kreslenia na bratislavskom gymnáziu.

Janko Alexy patril popri Martinovi Benkovi a Ľudovítovi Fullovi k zakladateľom novodobého slovenského výtvarného umenia. Povaha jeho umenia je skutočne národná - modernými výtvarnými prostriedkami sa pokúšal o monumentalizáciu typickej slovenskej dediny a slovenského ľudu. Venoval sa predovšetkým maľovaniu krajín a portrétom podľa národných tradícií v jednoduchej modelácií a farebnosti, ktoré dodávajú jeho dielam baladický charakter. V maliarstve prešiel niekoľkými vojnovými stupňami od expresionizmu cez symbolizmus až po stvárňovanie námetov s čisto ľudovým motívom.

Vytvoril vyše 1300 obrazov. Napísal niekoľko románov a noviel, ktoré sám ilustroval. Vyrábal aj tapisérie. Vďaka nemu sa v druhej polovici 50 –ych rokov 20. storočia začal rekonštruovať Bratislavský hrad. Janko Alexy zomrel 22. septembra v roku 1970.

hah

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

25.01.2010