Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

STV pre krajanov


Za najvýhodnejšiu formu televízneho vysielania pre zahraničných Slovákov považuje vicepremiér Dušan Čaplovič prenášanie signálu prostredníctvom satelitu a jeho prijímanie cez tzv. set-top boxy a odkódovacie karty. Aj napriek kráteniu finančných prostriedkov v štátnom rozpočte by sa už v tomto roku mali začať v tomto smere realizovať prvé opatrenia, uviedol vicepremiér. Cieľ televízneho vysielania je podobný ako je Vysielanie pre zahraničných Slovákov Slovenského rozhlasu.. Satelitné vysielanie by sa podľa Čaploviča malo najprv riešiť vo vzťahu k Európe, potom k Amerike a následne Austrálii. Možnosti šírenia ďalšieho okruhu Slovenskej televízie vidí podpredseda vlády aj prostredníctvom internetu.

STV stojí pred úlohou vyriešiť spolu s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ako aj s pomocou rezortu kultúry, otázku vysielania pre zahraničných Slovákov. Verejnoprávnu televíziu k vypracovaniu koncepcie takéhoto vysielania totiž zaviazalo uznesenie vlády z roku 2008. Ako povedal generálny riaditeľ Štefan Nižňanský, koncepcia existuje a postúpili ju vicepremiérovi Čaplovičovi, ako aj odboru pre zahraničných Slovákov na ministerstve kultúry. STV je podľa neho pripravená zabezpečiť túto programovú službu, len čo sa vyrieši otázka jej finančného krytia. “Vôbec nepripadá do úvahy, aby bol tento program financovaný z úhrad za programovú službu, pretože naši krajania v zahraničí nie sú platiteľmi úhrad a nebolo by to korektné voči našim občanom, aby sme z týchto peňazí túto programovú službu financovali,” povedal Nižňanský.

Minister kultúry Marek Maďarič v tejto súvislosti konštatoval, že financovanie televízneho vysielania pre Slovákov žijúcich v zahraničí môže čiastočne pokryť aj príspevok v rámci tzv. zmluvy so štátom. “Nevylučujem, že v budúcnosti môže byť aj toto spolufinancované prostredníctvom zmluvy,” povedal šéf rezortu kultúry.

Prenášanie signálu novej programovej služby STV - pracovne nazývanej Päťka - prostredníctvom satelitu považuje Nižňanský za jediné reálne riešenie. Z hľadiska programového obsahu tejto služby televízia uvažuje o modeli tzv. “programovej skladačky” toho najdôležitejšieho z Jednotky, Dvojky, Trojky, prípadne v budúcnosti dokumentárne ladenej Štvorky. Verejnoprávna televízia chce zároveň využívať aj materiály nakrútené samotnými Slovákmi žijúcimi v zahraničí.“Boli by sme najradšej, keby to bola obojstranná spolupráca. Sú tam mnohé regionálne a mestské televízie, kde Slováci majú zastúpenie a vedia nám nakrútiť a poslať zaujímavé dokumenty o ich živote,povedal Štefan Nižňanský.

ing

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

20.01.2010