Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Bratislava Pressburg


Historicko-súčasný pohľad na naše hlavné mesto prináša nová publikácia Bratislava Pressburg a okolie. Premeny mesta na vedutách, maľbách a iných dobových dokumentoch sú konfrontované s terajším stavom na fotografiách.

Najčastejšie je zobrazený Bratislavský hrad z rôznych období aj s tohtoročnou rekonštruovanou novou fasádou. Tiež je predstavený zlatý poklad keltských mincí, ktorý archeológovia objavili pri nedávnom hradnom výskume. Je to prvá knižná informácia o tomto cennom náleze.

Okrem týchto noviniek, oproti prvému vydaniu v roku 2001, kniha obsahuje cédečko s nahrávkami svetoznámych skladateľov, ktorí majú niečo spoločné s Bratislavou. Sú to Franz Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Johann Nepomuk Hummel, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Franz Liszt, Johannes Brahms a Béla Bartók.

Okrem slovenských sú v nej nemecké a anglické texty. Z nich sa čitateľ napríklad dozvie, že plynové lampy svietili Bratislavčanom na cestu od roku 1856, prvý raz telefonovali v roku 1877 a prvú elektrickú žiarovku zažali v roku 1884. Električková doprava v Bratislave patrí medzi najstaršie v Európe a zaviedli ju o dva roky skôr ako vo Viedni a Budapešti.

Priaznivci minulosti v knihe nájdu mestský erb z roku 1436, legendárnu Svätoštefanskú korunu, ktorou pasovali uhorských kráľov a ich mená na pamätnom nápise na stene, biskupské insígnie povolené pápežom Pavlom II. v roku 1465 pre používanie akademickým funkcionárom, najstaršie pôdorysné zobrazenie Bratislavy z polovice 15. storočia či strelecké terče s dominantami mesta. Podhradie možno vidieť z rokov 1570, 1593, 1650, 1760 i po zbúraní jeho veľkej časti. Najstaršie zobrazenie Bratislavského hradu vo Viedenskej maľovanej kronike je zo 14. storočia.

V kapitole Za bránami sú predstavené zaujímavosti v okolí hlavného mesta - hrady Pajštún a Červený Kameň, Stupavský a Rusovský kaštieľ, drevený vodný mlyn v Dunajskom Klátove, Smolenický zámok, galéria moderného umenia Danubiana i mestá Svätý Jur, Modra a Pezinok.

las

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

18.01.2010