Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Podporili sme Slovákov v strednej Európe


Tento rok podporila slovenská vláda 463 projektov sumou viac ako 1 327 000 eur. „Sústredili sme sa najmä na krajiny a našich Slovákov žijúcich v strednej Európe,“ informoval podpredseda vlády pre národnostné menšiny a ľudské práva Dušan Čaplovič pri hodnotení tohtoročnej práce jeho úradu. Ako dodal, isté zdroje išli aj do zámoria. Peniaze zo Slovenska putovali podľa neho na oblasť kultúrnej a jazykovej identity, vzdelávanie a vydavateľskú činnosť. Vydávanie publikácií a kníh totiž podľa Čaploviča „veľmi aktívne pôsobí pri formovaní identity Slovákov v zahraničí v jednotlivých štátoch.

Dušan Čaplovič šéfuje aj Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Spolu s Ministerstvom školstva SR vyčlenil na podporu krajanov v zahraničí 200 tisíc eur na rekonštrukciu slovenského gymnázia v Báčskom Petrovci v Srbsku. „Toto gymnázium je liahňou skvelých ľudí a mnohí potom študujú na vysokých školách na Slovensku “ zdôvodnil Čaplovič.

Podľa neho takto vláda nadväzuje na projekty, ktoré boli nadštandardne financované aj minulý rok. Medzi ne patrí slovenská škola a Slovenské kultúrne centrum v ukrajinskom Užhorode, Slovenský dom v Mlynkoch v Maďarsku a Slovenský dom v poľskej Jablonke. V Užhorode majú byť podľa Čaploviča onedlho otvorené obe inštitúcie.

Projekt nového krajanského domu v Mlynkoch však sprevádzajú problémy. Čaplovič si myslí, že je to spôsobené tým, že v Maďarsku sa na celú záležitosť okolo Slovenského domu pozerajú inak ako zo Slovenska. Vlani išlo na nové stredisko pilíšskych Slovákov v najslovenskejšej maďarskej obci Mlynky z vládnych rezerv vyše 358 tisíc eur. Rovnakým dielom prispela na výstavbu aj maďarská vláda. Projekt však viazne pre komplikácie zapríčinené výmenou pozemku medzi Celoštátnou slovenskou samosprávou v Maďarsku a obecnou samosprávou v Mlynkoch. Obec Mlynky má približne 2 300 obyvateľov, z čoho väčšinu tvoria Slováci.

Vláda v roku 2009 vydala 800 nových osvedčení zahraničného Slováka. Celkový počet osvedčení je viac ako 3 700. „Je to veľmi dôležitý dokument, ktorý vytvára istú dvojdomovosť a vytvára podmienky pre život Slovákov žijúcich v zahraničí aj na území SR,“ vysvetlil Čaplovič. V zahraničí žijú podľa odhadov viac než dva milióny ľudí slovenského pôvodu.

hah

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

30.12.2009