Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Na Slovensko príde svetová centrála


Slovensko opäť posilní svoju povesť „európskeho Detroitu“. Jeden z najväčších svetových dodávateľov pre automobilový priemysel presunie svoje finančné centrum do Bratislavy. „Budeme prvá a jediná dodávateľská spoločnosť so svetovým finančným centrom v Európe,“ prezradila Astrid Schafmeisterová, hovorkyňa spoločnosti Johnson Controls.

Strategická pozícia v regióne, prítomnosť troch automobiliek aj úspora finančných nákladov viedli amerického giganta k rozhodnutiu presunúť svoje finančné centrum do Bratislavy. Doterajšia hlavná centrála sídlila v mexickom Jauareze, takmer všetky kompetencie preberie v prvej polovici budúceho roka práve naše hlavné mesto.

Na Slovensku vznikne v súvislosti s presunom vyše 130 pracovných miest. Firma zamestnávala k dnešnému dňu 3 730 zamestnancov. Okrem Bratislavy a inžinierskeho centra v Trenčíne pracuje prevažná väčšina jej zamestnancov u nás vo výrobných závodoch v Lozorne, Lučenci, Martine, Námestove a v Žiline.

Vďaka automobilovému priemyslu bolo v tomto roku na Slovensku preinvestovaných vyše 114 miliónov eur. Vláda poskytla 15 miliónov eur žilinskej Kii Motors Slovakia, niečo vyše dvoch miliónov eur smerovalo k výrobcovi automobilových dielcov, spoločnosti IEE Sensing Slovakia.

hana

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

21.12.2009