Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Populácia na Slovensku starne


Pôrodnosť sa mierne zvyšuje, potratovosť klesá. Priemerný vek občanov Slovenska sa zvyšuje – také sú najaktuálnejšie údaje Výskumného demografického centra. Ako povedal vedúci centra Boris Vaňo, nárast plodnosti bol v roku 2008 najvyšší za posledné obdobie. Stále je však plodnosť na Slovensku jedna z najnižších v Európe. Priemerný vek pri prvom pôrode sa blíži k 27 rokom. Pokračuje tiež rastúci trend mimomanželských pôrodov.

Z celkového počtu 18 452 potratov bolo 13 394 umelých prerušení tehotenstva. Aj napriek liberálnemu zákonu patrí Slovensko ku krajinám s nízkym počtom umelých potratov. Nižšiu úroveň než Slovensko vykazujú spomedzi krajín Európskej únie len štáty s prísnejšími potratovými zákonmi.

V rámci Európskej únie patrí Slovensko naďalej ku krajinám s najvyššou úmrtnosťou. Muži žijú na Slovensku o sedem a ženy o päť rokov kratšie ako je priemer EÚ. Populácia na Slovensku starne, priemerný vek sa za posledných 15 rokov zvýšil o dva roky a dosahuje hodnotu vyššiu ako 38 rokov. ”Zhruba 80 seniorov pripadá na sto detí do 15 rokov,” doložil Vaňo s tým, že sa veľmi rýchlo blížime k času keď budú seniori prevládať nad detskou populáciou. Najčastejšou príčinou úmrtí sú choroby obehovej sústavy. Dojčenská úmrtnosť dosiahla v roku 2008 najnižšiu úroveň. Prvý raz klesla pod šesť promile, čo je menej ako šesť zomrelých detí do jedného roka z tisíc.

ih

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

11.12.2009