Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Americká legenda:Mama vždy vravela, že Slovensko je krásne


Slovensko pozná len z rozprávania rodičov, no je hrdý na svoj pôvod. George Blanda je uznávanou legendou amerického futbalu. V elitnej profesionálnej súťaži odohral 26 sezón, pred ním ani po ňom už toľko nezvládol nik. Dnes má 82 rokov, hrá golf, karty a stále si pamätá pár slovenských slovíčok.

Viete, z ktorej časti Európy prišli vaši rodičia do Ameriky?

Mama pricestovala do USA z Bratislavy. Otec sa narodil v Pennsylvánii, ale keď mal šesť mesiacov, umrela mu matka a s rodinou odišiel na Slovensko. Potom, ako osemnásť- alebo devätnásťročný sa vrátil späť do Ameriky.

Takže aj otec bol pôvodom Slovák, ale narodil sa slovenským rodičom v Amerike.
Presne tak. Keď sa vrátil do Pennsylvánie, pracoval tridsaťsedem rokov ako baník, ťažil uhlie.

Kedy rodičia natrvalo zamierili za oceán?

Myslím, že krátko pred prvou svetovou vojnou, alebo na jej začiatku.

Hovorili ste doma po slovensky?

Samozrejme. Mama s otcom sa spočiatku bavili len po slovensky, až neskôr začali častejšie používať angličtinu. Bolo nás jedenásť súrodencov. Prví štyria-piati hovorili plynulo po slovensky, ďalší, vrátane mňa, veľmi dobre slovenčine rozumeli, ale už menej rozprávali

Pamätáte si ešte nejaké slovenské slová?

Nepoznám. Slovenčinu som nepoužíval už roky, ale určite by som si ešte pamätal význam niektorých slov. Hoci sme odmalička vyrastali ako Američania, rodičia z nás vychovali katolíkov, ktorí sú hrdí na svoj slovenský pôvod.

Chodili ste do kostola na slovenské omše?
Slovenské neboli. V mestečku Youngwood, kde som sa narodil, žilo asi osem slovenských rodín. Okrem nich aj Srbi, Bulhari - všetko baníci, ťažko pracujúci ľudia.

Čo viete o Slovensku?
Viem, že keď odišla do Ameriky moja mama, Slovensko bolo ešte súčasťou Rakúsko-Uhorska. Až potom vzniklo Československo, ktoré sa, nie tak dávno, rozdelilo. Moje sestry i jeden brat Slovensko navštívili, viem, že tam žijú aj naši príbuzní, no netuším, kde presne. Mamka vždy hovorila o Slovensku ako o krásnej krajine, túžila sa tam raz vrátiť.

Navštívili ste Slovensko?
Nie, precestovali sme s manželkou Austráliu, Japonsko, ale v Európe sme boli iba raz - v Londýne. Zmieril som sa s tým, že rodnú zem mojej mamy už neuvidím. Mám vyše osemdesiat a manželku už na takú dlhú cestu nepresvedčím.

Otec pracoval ako baník, rodičia vychovávali jedenásť detí. Mali ste ťažké detstvo?

Vyrastali sme v zložitých časoch, v tridsiatych a štyridsiatych rokoch minulého storočia, keď nezamenstanosť dosahovala dvadsaťpäť percent a zohnať prácu nebolo jednoduché. Ale prežili sme. Na detstvo však spomínam rád. Nemyslím, že bolo ťažké. Veľmi skoro sme sa naučili tímovú prácu. Každý pomáhal v dome alebo v záhrade. Jeden druhého sme mali radi a navzájom sa podporovali.

Prvú profesionálnu zmluvu ste podpísali v roku 1949 s tímom amerického futbalu Chicago Bears na 6 600 dolárov ročne. To vraj v tých časoch nebol príliš lukratívny kontrakt.
Na tú dobu, krátko po druhej svetovej vojne, to bol celkom dobrý džob. Šesťtisíc šesťsto dolárov bolo viac než priemerná mzda. Kúpil som si novučičký Chevrolet, manželke venoval diamant, zaplatil som dane a ešte stále mi zvýšilo tritisíc dolárov. Nežil som si zle. Teraz sú hráči milionári. My sme hrali futbal z lásky a pre zábavu. Nevravím, že dnes tí chlapci nemajú futbal radi, ale už je to viac biznis ako šport.

O majiteľovi Chicaga Bears Georgovi Halasovi ste sa kedysi vyjadrili, že veľmi šetril a nechcel vám kúpiť ani topánky...
Každý hráč si musel zaobstarať topánky sám. Ja som však potreboval ako ,,kicker", hráč ktorý kope do lopty, špeciálnu obuv. Nikdy mi takú nekúpil, nikdy som ju nemal. Ale Georga Halasa som mal rád. Dával do amerického futbalu dosť peňazí v časoch, keď to nebol ešte taký výnosný obchod. Myslím si, že bol pôvodom Čech. Dokonca aj hovoril po česky. Nikdy som ho síce nepočul rozprávať týmto jazykom, ale myslím, si, že češtinu ovládal.

Aký najvyšší plat ste mali v kariére?

V poslednej sezóne som bral 100-tisíc dolárov. Vidíte, za dvadsaťšesť sezón som sa vyšplhal zo 6 600 na 100-tisíc dolárov (so smiechom).

Popri kariére profesionálneho hráča amerického futbalu ste mali aj vedľajšie zamestnanie. Čo ste robili?
Pracoval som pre automobilku, predával som dodávky. Obchádzal som veľké firmy aj obyčajných ľudí a ponúkal som im vozidlá. Nakrútil som pre spoločnosť Dodge aj televíznu reklamu. Takto som pracoval až do roku 1972. V minulosti bolo úplne bežné, že futbalisti mali sezónne zamestnanie, šesť mesiacov v roku ste mohli robiť čokoľvek. A bolo sa treba pripraviť aj na obdobie po športovej kariére, veľa hráčov popri futbale študovalo právo alebo medicínu.

Hrali ste na vrcholnej úrovni takmer do päťdesiatky. Ako ste sa udržiavali v kondícii?
Po desiatich rokoch, ktoré som odohral za Bears, som sa začal venovať džogingu. Hral som hádzanú, raketbal a golf, ktorý hrám dodnes. Fyzicky som bol na tom dobre.

Neuťahovali si z vás súperi alebo spoluhráči pre váš vysoký vek?
Nie, nie, nie. V Oaklande som mal aj o dvadsať-dvadsaťpäť rokov mladších spoluhráčov, ale mal som rešpekt. Dosť som chlapcom pomáhal, snažil sa im odovzdať skúsenosti, aj preto som tak dlho vydržal.

Tvrdý? V porovnaní s americkým futbalom?

Áno. Tí chlapci nemali žiadne chrániče a dostávali sa do drsných súbojov.

Päť mesiacov v roku trávite v Kalifornii, sedem neďaleko Chicaga. Sledujete NHL a mužstvo Blackhawks?
So Stanom Mikitom, ktorý sa prisťahoval do Kanady zo Slovenska, sme dobrí priatelia. Poznám aj ďalších Slovákov. Chucka Bednarika, bývalého výborného hráča amerického futbalu. S ním sme si užili veľa zábavy počas aktívnej kariéry a občas sa aj teraz stretneme.

Ako trávite bežný deň?

Najčastejšie v country klube pri Chicagu alebo v Kalifornii. Hrám golf a karty, samozrejme o peniaze. Na kartách sme vyrastali. S mamou a otcom sme pravidelne hrali.

George Blanda

Narodil sa slovenským rodičom 17. septembra 1927 v malom mestečku Youngwood, v štáte Pennsylvánia Bol profesionálnym hráčom amerického futbalu. V AFL (Americká futbalová liga) a NFL (Národná futbalová liga) pôsobil 26 sezón v kluboch Chicago Bears, Baltimore Colts, Houston Oilers a Oakland Raiders. Odohral 340 zápasov. V roku 1961 ho vymenovali za hráča roka AFL. V roku 1981 ho uviedli do Siene slávy amerického futbalu. Magazín Sporting News ho zaradil do Top 100 najlepších hráčov všetkých čias. V súčasnosti žije striedavo v Oak Brook pri Chicagu a v La Quinta v Kalifornii. Je ženatý a má dve deti.


Pravda ,Boris Vanya, krátené

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

28.12.2009