Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Andrej Žarnov


Pred 106-timi rokmi, 19. novembra 1903,  sa narodil slovenský básnik Andrej Žarnov. Bol jedným z významných zakladateľov národne exponovanej poetickej lyriky a katolíckej moderny. Bol aj prekladateľ – prebásnil napríklad básne Karola Wojtylu – pápeža Jána Pavla II. Zomrel v Spojených štátoch v roku 1982.

Andrej Žarnov bol umelecký pseudonym. Básnik, vlastným menom František Šubík, sa narodil v Kuklove na Záhorí. Civilným povolaním bol lekár-patológ. Stal sa medzinárodne uznávaným odborníkom v oblasti patológie, v Spojených štátoch získal mnohé významné tituly a bol členom významných amerických lekárskych spoločností.

Výročie narodenia Andreja Žarnova sa prekrýva s výročím Nežnej revolúcie, ktorá odštartovala v bývalom Československu pád socialistického režimu. Žarnov práve pred komunistami utiekol začiatkom 50-tych rokov na Západ. Až do času pádu režimu, čiže do roku 1989, bol ako autor zo slovenskej literatúry v Československu úplne vyobcovaný. Stal sa však výraznou osobnosťou slovenskej emigrantskej poézie.

Žarnov bol vždy burič. Dokazuje to už aj jeho debut s názvom Stáž pri Morave. Odozva na jeho prvotinu bola taká búrlivá, že ju vtedy úrady prikázali skonfiškovať. Pre básnika však platilo vždy mott: A budem búriť tuná jak nocou čierny fantóm. Prisahám, v mútnej  zemi vždy budem rebelantom!

zkohut

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

19.11.2009