Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovenské cédre


Členovia Asociácie absolventov českých a slovenských vysokých škôl v Libanone, do ktorej patria aj Slovenky žijúce v tejto krajine, zasadili  v cédrovej lokalite Bsharre na severe krajiny dva  nové cédre.

Na tomto významnom podujatí sa zúčastnili zástupcovia Ministerstva turistiky a cestovného ruchu Libanonu, veľvyslanec SR pre Sýriu, Libanon a Jordánsko Oldŕich Hlaváček, obchodný atašé ČR  v Bejrúte P.Sochor a zástupcovia  Obecného úradu v Bsharre. Takmer 70 členov Asociácie svojou účasťou potvrdilo dobrý nápad výboru a pripojilo sa tým k úsiliu libanonských štátnych a súkromných organizácií na záchranu cédra.

Majestátny céder, ktorý je symbolom libanonskej štátnosti a národnej hrdosti, sa dostal na listinu ohrozených stromov. Z obrovských cédrových pralesov sa zachovalo iba päť  lokalít týchto stále zelených stromov, ktorých osud až donedávna trápil málokoho. Našťastie od roku 1985,  keď v Bsharre vznikol Výbor priateľov cédrového lesa -prvá organizácia na záchranu cédra-  sa veľa vecí zmenilo k lepšiemu. Libanončania si uvedomili vážnosť situácie a začali konať.   V Bsharre založili  Nový les cédra, ktorý sa bude rozprestierať na ploche 2 265 000 m2. Do konca roka tu chcú zasadiť desiatky tisíc nových stromov vo veku od troch do sedem rokov.    

Asociácia absolventov českých a slovenských vysokých škôl v Libanone sa touto aktivitou pripojila k tým, ktorým záleží na zveľadení cédrových lesov. Jeden strom nesie visačku Asociácie, druhý visačku SR, ČR a ÚSŽZ v Bratislave. Ako povedal na podujatí slovenský veľvyslanec, je to nielen symbolický čin, ale aj  uvedomelý prístup libanonských absolventov a krajaniek k tejto aktuálnej problematike.

Božena Farhatová

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

16.11.2009