Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Našli sme pochopenie


Štátna politika starostlivosti o zahraničných Slovákov v posledných rokoch napreduje dobrým smerom bez ohľadu na to, aká vláda je na Slovensku pri moci, domnieva sa predseda Svetového zväzu zahraničných Slovákov  Vladimír Skalský.

"Našli sme pochopenie naprieč politickým spektrom," uviedol s tým, že koncepcia starostlivosti o Slovákov žijúcich za hranicami SR, schválená minulý rok, im okrem iného garantuje, že každoročná podpora vo výške 1,3 milióna eur (40 miliónov Sk) sa do roku 2015 nebude znižovať. Tak ako sa súčasná vláda zaviazala navýšiť prostriedky na podporu aktivít zahraničných Slovákov, počas obdobia predchádzajúcej vlády sa napríklad schválil zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí a zriadil sa pre nich úrad, pripomenul Skalský.

Pokiaľ ide o úroveň finančnej podpory, zahraniční Slováci ju predtým dlhé roky kritizovali, pripomenul predseda SZSZ. "Vzhľadom na to, aké množstvo Slovákov žijúcich v zahraničí je, akú prácu tam pre Slovensko vykonávajú a v porovnaní s tým, čo robia pre svoje diaspóry okolité krajiny, bola tá úroveň podpory nedôstojná. Pamätám si časy, keď to bolo 2,65 milióna Sk (88.000 eur)."

Koncepcia štátnej politiky starostlivosti o zahraničných Slovákov do roku 2015 navrhuje zabezpečiť v rozpočte Úradu vlády SR každoročne finančné prostriedky na tento účel vo výške 1,3 milióna eur (40 miliónov Sk). Majú podporiť kultúrne podujatia v domovských krajinách, akcie a aktivity orientované na krajanskú mládež, vzdelávacie aktivity a projekty, nákup učebníc či odbornej a doplnkovej literatúry, detskej literatúry, audiovizuálnych materiálov a pomôcok. Pomôžu tiež vydavateľskej činnosti a krajanským médiám a financovaniu prenájmov priestorov potrebných na realizovanie činnosti slovenských spolkov a organizácií.

"Je to prvá strednodobá koncepcia, ktorá sa kedy na Slovensku vypracovala. Umožňuje realizovať aj projekty, ktoré ďaleko presahujú horizont jedného roka," konštatoval Skalský, podľa ktorého sa aj verejnosť na Slovensku podarilo presvedčiť, že slovensko-slovenský dialóg je obojstranne výhodná spolupráca.

V súčasnosti žije vo vyše 50 krajinách sveta viac ako 2 milióny osôb hlásiacich sa k slovenskému pôvodu. Status národnostných menšín zakotvený v zákonoch majú však len Slováci žijúci v krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Prevažne ide o menšiny s hlbokými kultúrnymi tradíciami, vlastnou národnostnou inteligenciou a s rozvetveným systémom spolkového života. Ojedinele majú aj vlastnú štruktúru samosprávy a viac či menej rozvinutý systém slovenského národnostného školstva (Srbsko, Rumunsko, Ukrajina, Chorvátsko, Maďarsko, Poľsko).

TASR