Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Nízky rast cien


Rast cien je počas tohtoročnej jesene najnižší v histórii Slovenska. Inflácia podľa údajov Štatistického úradu SR v októbri v porovnaní so septembrom opäť klesla  na 0, 4 %. Takýto vývoj predpokladala nielen Národná banka Slovenska, ale aj väčšina odborníkov.

V októbri boli u nás niektoré ceny opäť nižšie ako v predchádzajúcom mesiaci. Ide najmä o ceny potravín a nealkoholických nápojov, vybavenie do domácností či predmetov na údržbu domu. Medzimesačne klesli aj ceny v doprave. Prekvapením bolo najmä prehĺbenie poklesu cien potravín.."Pri podrobnejšom pohľade sme mohli spozorovať, že sa nedostavil tradičný sezónny nárast cien zeleniny. Je možné, že toto sa bude korigovať v nasledujúcom mesiaci. V doprave bol október pravdepodobne posledný mesiac, kedy sme mohli pozorovať pokles cien pohonných hmôt a pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch budeme môcť vidieť nárast cien pohonných hmôt v dôsledku rastúcich cien ropy," skonštatoval  bankový analytik Ľubomír Koršňák

Naopak, najrýchlejšie rástli ceny alkoholických nápojov a tabaku či ceny v zdravotníctve. Medziročne sa výrazne zvýšili aj ceny vo vzdelávaní a poplatky za bývanie a energie.
V predvianočnom období odborníci očakávajú najmä nárast cien za oblečenie a obuv.

hls

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

12.11.2009