Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742
Povolanie záľubou
Možno sa Vám niekedy stalo,že ste si na zahraničnom zájazde zásluhou sprievodkyne poopravili názor o danej krajine, a možno ste si povedali,že tých pár nezáživných a suchých údajov sa dalo nájsť aj v encyklopédii alebo na internete. Ale existuje aj tretia možnosť s jednoduchým konštatovaním, že byť na takej exkurzii a s takým zaujímavým, bohatým a svojským výkladom ste ešte nemali to šťastie.

Libanonské krajanky na návšteve u cyperských susedov-krajanov to šťastie mali. A to počas exkurzie do starobylého Páfosu a na sever Cypru, ktorý od r.1974 okupuje Turecko.

V autobuse,plnom Čechov a Slovákov, v ktorom sa našlo miesto aj pre liban.Slovenky, bola sprievodkyňou Elen Christodoulou –Slovenka, ktorá tretie desaťročie žije na Cypre a pre ktorú je jej povolanie záľubou a jedinečnou príležitosťou ukázať zahraničným turistom bohatú históriu, nepokojnú minulosť a súčasné nevyriešené politické problémy svojho ostrova. SVOJHO,pretože Cyprus je jej druhým domovom, kde má pevné zázemie, krásnu rodinu, dobrých priateľov a krajanov.

Keď som ju poprosila o niekoľko životopisných údajov kvoli príspevku do tohto vysielania, zdráhala sa. Vraj nič, okrem vynikajúcej rodiny nedosiahla. Tí, čo ju poznajú bližšie, hovoria niečo celkom iné.

Narodila sa v Banskej Bystrici a detstvo prežila na Povrazníku. Po skončení gymnázia v B.Bystrici v r.1980 odišla študovať na Elektrotechnickú fakultu VŠT v Košiciach. Tento krok sa jej stal životne osudným,lebo tu sa zoznámila s cyperským študentom Strojníckej fakulty Christakisom. Študentská láska vyvrcholila manželstvom, narodením syna Petrosa a v r.1985 odchodom na Cyprus. Neskôr sa rodina rozrástla o Julinku.

Ambiciózna Slovenka nechcela zostať iba domácou paňou a matkou na plný úväzok. Keď deti povyrástli, rozhodla sa študovať cyperskú historiu a archeológiu, aby čo najlepšie spoznala nový domov, mentalitu národa, jeho kultúru a tradície. Skončila Sprievodcovskú školu so zameraním na cyperskú prehistorickú archeológiu a od r. 1996 sprevádza českých, slovenských a ruských turistov po pamiatkach ostrova s 11 tisíc ročnou históriou.

Počúvať ju je zážitok. Okrem príjemného vystupovania, odbornej fundovanosti, zreteľnej a peknej slovenčiny, svoj výklad obohacuje o mnohé historické zaujímavosti, pikantné príbehy –a tie sa turistom zvlášť páčia –a podáva to takým presvedčivým a originálnym spôsobom, v ktorom nechýba isté dramaticé napätie, hlasové rozlíšenie a zainteresovanosť na výklade, že počúvajúci si vytvára nielen zvukovú,ale aj obrazovú mozaiku príbehu a živo si predstavuje osoby a scenériu, ktoré mu tak farbisto maľuje sprievodkyňa Elenka.

O svojom terajšom- veľmi zaujímavom a príťažlivom povolaní hovorí: Mala som šťastie ,že som mohla poznať cyperskú históriu a kultúru,čo mi veľmi pomohlo zžiť sa s novou krajinou. Avšak lásku ku krásnemu rodnému Slovensku nemože zatieniť láska k žiadnej inej krajine, a tak ma túžba po Slovensku a potreba byť s ním v stálom kontakte nasmerovala k ľudom, ktorí majú k Slovensku blízko... Začala som aktívne pracovať v Zväze priateľstva Cyprus – Slovensko a od r.1998som členkou výboru. Dnes zastávam funkciu podpredsedníčky tohto velmi aktívneho spolku. Jeho členmi sú cyperskí absolventi slovenských vysokých škôl a slovenské krajanky, ktoré sa sem „privydali“.

Slovenská komunita na Cypre je približne 200 členná, ale pracujú tu a prechodne žijú tisícky Slovákov. Možno práve vdaka ním sa slovenská komunita na Cypre v nasledujúcich rokoch rozrastie. A určite aj vďaka takým aktívnym, húževnatým a rodné Slovensko milujúcim krajankám, akou je aj Elen Christodoulu.


Božena Farhatová