Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Poslanci podporujú TV pre krajanov


Poslanci výboru Národnej rady SR pre médiá a kultúru podporujú spustenie televízneho vysielania pre krajanov. Predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová výbor poprosila o pomoc pri príprave satelitného televízneho vysielania pre krajanov, ktorí oň dlhé roky žiadajú. STV je pripravená po technickej a personálnej stránke toto vysielanie zabezpečiť, problém je však v prostriedkoch na jeho financovanie. Ako doplnila pre médiá, “stálo by to niečo cez 50 miliónov korún (1,66 mil. eur), ale je v tom samozrejme započítané technické vybavenie v prvom roku“, v ďalších rokoch by to už bolo menej.

Podľa šéfky Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí bola nádej, že by sa televízne vysielanie pre krajanov dostalo do návrhu zmluvy štátu s verejnoprávnymi médiami, no nestalo sa tak. Pritom existuje už konkrétny projekt na denné štvorhodinové televízne vysielanie pre Slovákov v zahraničí. Prinášať by malo denné spravodajstvo, filmy slovenskej produkcie, rozprávky aj pre dospelých a ďalšie typy programov. Technicky je vysielanie doriešené, šíriť by sa malo satelitom. Poslanci výboru vysielanie podporujú a odporučili Vilme Prívarovej obrátiť sa na podpredsedu vlády Dušana Čaploviča, ktorý sa tejto téme venoval už aj v minulosti.

Predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová mediálny parlamentný výbor okrem iného upozornila, že zníženie rozpočtu úradu na rok 2010 o približne 332-tisíc eur spôsobí, že úrad obmedzí svoje aktivity na Slovensku. Ak chcú totiž zachovať vlaňajšiu výšku grantov – v objeme viac ako 1,327 milióna eur, pre aktivity Slovákov v zahraničí, musia obmedziť konanie podujatí na Slovensku. Pre médiá tiež konštatovala, že v rámci rozpočtu úrad každoročne zabezpečuje výkon dohody medzi vládami Slovenskej republiky a Maďarskej republiky o vzájomnej podpore národnostných menšín vo výške približne 100-tisíc eur. Celkový rozpočet úradu na budúci rok má byť pritom 2,047 mil. eur.

hh

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

14.10.2009