Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Skalský viceprezidentom ETTW


Organizácia Európania vo svete (Europeans Throughout the World) si na svojom víkendovom Valnom zhromaždení v Bruseli zvolila nové vedenie. Predsedom sa stal Hans Jørgen Helms, zastupujúci Dánov v zahraničí. Jeho predchodca Enrique Barón Crespo, bývalý predseda Európskeho parlamentu, sa o funkciu nemohol uchádzať kvôli jeho angažmá pri príprave španielskeho predsedníctva v Rade EÚ. Významný post vo vedení organizácie, ktorá pôsobí už 25 rokov, obsadil aj predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí Vladimír Skalský, ktorý sa stal jedným z viceprezidentov.

Členmi ETTW je 14 strešných organizácií jednotlivých európskych diaspór, medzi nimi nechýba ani Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ), ktoré do ETTW vstúpilo hneď po rozšírení EÚ o desať krajín vrátane Slovenska v roku 2004. Ďalšie diaspóry prevažne ešte k svojej strešnej organizácii iba smerujú. Organizácia v tomto roku oslávila 25 rokov činnosti na svojom zasadnutí v hlavnom meste Švédska. Tam prijala aj dokument, nazvaný Štokholmské odporúčania. V ňom pripomína, že v Európskej únii žije 60 až 80 miliónov občanov v inom štáte, než je krajina ich pôvodu, čo zodpovedá veľkému členskému štátu EÚ. Ďalšie desiatky miliónov Európanov žijú za hranicami EÚ, najviac v USA. To sú dôvody, prečo ETTW žiada prikladať tejto otázke na európskej úrovni omnoho väčšiu váhu. Podľa odporúčaní by túto problematiku mal dostať na starosť konkrétny člen Európskej komisie, mala by vzniknúť agentúra pre Európanov vo svete so zodpovedajúcim rozpočtom, a európskym občanom, žijúcim za hranicami krajiny svojho pôvodu, by mal byť garantovaný celý rad práv, vrátane volebného. Umožnené by im malo byť aj viacnásobné občianstvo, garantované sociálne práva, napĺňané ich potreby v oblasti vzdelávania.

Vladimír Skalský je prvým viceprezidentom ETTW v jej histórii z radov organizácií, zastupujúcich diaspóry v takzvaných nových krajinách EÚ. Na jeho pozvanie sa najbližšie valné zromaždenie uskutoční v roku 2010 v Bratislave. Pomoc pri organizácii tejto udalosti prisľúbil aj podpredseda vlády Dušan Čaplovič.

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

12.10.2009