Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Paľo Barabáš


Päťdesiat rokov sa dožíva slovenský režisér dokumentárnych filmov a cestovateľ Pavol Barabáš. Narodil sa 13. septembra 1959 v Trenčíne. Je autorom širokej škály horských a dobrodružných filmov o ľuďoch v extrémnych podmienkach. Za sebou má množstvo objavných expedícií, od nájdenia civilizáciou nedotknutých ľudí doby kamennej v pralesoch v Novej Guinei cez spolu objavenia megajaskyne na stolovej hore Chimantá až po absolvovanie prvého prechodu Ellsworthovho pohoria v Antarktíde. Nakrúcal v neprístupnej divočine, dravých riekach, na ľadových štítoch i hlbokých jaskyniach, ďaleko od civilizácie. Divácky veľmi zaujímavé sú aj jeho dokumenty z prostredia slovenských hôr.


Pavol Barabáš vyštudoval zvukovú a obrazovú techniku na Vysokej škole technickej v Bratislave. Kedysi pracoval v Športfilme, kde sa vyrábali filmy o metodike športu. Neskôr robil v reklamnej agentúre a tam dospel do štádia, keď chcel zviditeľniť ľudí, ktorí dosahovali perfektné výsledky vďaka tvrdej sebadisciplíne, ale nikto o nich nevedel. Tak vznikli Barabášove prvé dokumenty o skialpinizme, horskej službe, horolezcoch. Tam niekde vidí Barabáš aj vznik svojho profesionálneho video produkčného a post produkčného štúdia K2 štúdio, odkiaľ vychádzajú jeho filmy. ”Základom dobrého filmu je dobrý nápad, idea, nový pohľad... Ja som stále fascinovaný zázrakmi Zeme. V každom z filmov načrtnem, ako by sme sa mali k nej správať,” vyznáva sa slovenský dokumentarista na margo svojej tvorby, ktorú si hojne všímajú aj v zahraničí.

Bhután - hľadanie šťastia, Tajomné Mamberamo, Za hranicami tmy, Pururambo, Tepuy, 118 dní v zajatí ľadu, Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase, Premeny Tatier, Tatranské memento, Karakoram Hingway, Cez divoký Baltistan, 80 metrov pod vrcholom, Keď sa Ti život obráti chrbtom, Budhizmus na streche sveta, Expedícia Sibír, Mustang, Omo - cesta do praveku, Tytry-mystérium, Amazonia vertical, Putovanie Slovenskom, Premeny - to sú len niektoré tituly Barabášových filmov. Posledný - Tajomstvo podzemia je tesne pred premiérou. S filmom Tajomné Mamberano sa Barabáš prvý raz zúčastnil na festivale Envirofilm v roku 2001 a hneď si odniesol hlavnú cenu, Grand Prix festivalu. ”To odriekanie, tie neprespaté noci v strižni stáli zato. Tá cena mi dodala odvahu posielať filmy aj na iné festivaly,” hovorí slovenský filmár o filme Tajomné Mamberano, ktoré získalo po celom svete okrem ďalších ocenení šesť prestížnych Grand prix.

Barabáš je viceprezidentom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a držiteľom Ceny Ruda Slobodu., ktorá sa udeľuje za audiovizuálne dielo z oblasti hranej, dokumentárnej alebo animovanej tvorby, aj prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii film v roku 2003, ktoré každoročne udeľujú úspešným osobnostiam Slovenska. Za dlhodobý prínos k audiovizuálnej tvorbe s environmentálnou tematikou mu na Envirofilme 2006 udelili Cenu únie slovenských televíznych tvorcov a Literárneho fondu. O rok neskôr ho ocenili Cenou ministra kultúry SR za film Vysoké Tatry - divočina zamrznutá v čase. Na medzinárodnom festivale Ekotopfilm 2007 získal prestížnu cenu prezidenta SR za film Tepuy. Nemožno vymenovať všetky ocenenia, ktoré za svoje filmy doma a vo svete Barabáš dostal, je ich vyše 150. Meno Pavol Barabáš, inak autora knihy Spod krošne veselo i vážne (1991), zaznelo na festivaloch v Čechách, Poľsku, Veľkej Británii, Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Rusku, Kanade, USA aj na Novom Zélande.


hsl

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

11.09.2009