Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Viliam Schiffer


26. augusta 1920 sa vo Zvončíne pri Trnave narodil sochár a medailér Viliam Schiffer. Jeho umelecké začiatky siahajú k zborovému spevu a neskôr k angažmánu v nitrianskom divadle. V závere druhej svetovej vojny však odišiel do Francúzska, kde najskôr študoval na hereckej škole a keďže ho čoraz viac lákalo výtvarné umenie, študoval aj na École des Beaux Arts.

V päťdesiatych rokoch sa zosobášil s Maruškou Kokoškovou, rodáčkou z českých Rokycian, neterou slávneho maliara Oskara Kokoschku a dlhoročnou sekretárkou česko-slovenského veľvyslanca v Paríži Štefana Osuského. Bola celé roky dobrým duchom a ochrankyňou emigrantov zo Slovenska.

Schifferove výtvarné začiatky patria na Montmartre, kde sa mu podarilo získať ateliér. Medzi jeho významné životné obdobia patrí študijný pobyt u významného sochára svetového mena Chorváta Ivana Meštroviča, ktorý bol žiakom Augusta Rodina a žil a pôsobil v USA. Prelom v Schifferovej tvorbe nastal v závere šesťdesiatych rokov, keď sa dostal do kontaktu s Pierrom Dehayom, ktorý stál v tom čase na čele Parížskej mincovne a spolu s členmi Francúzskeho klubu medaiérov rozbiehal hnutie pod názvom Obnova medaily. Išlo o nadviazanie na tradíciu medailovej tvorby francúzskych majstrov. Schiffer sa zaradil do okruhu medailérov intenzívne spolupracujúcich s Parížskou mincovňou.

Veľmi plodná spolupráca vyústila do razby desiatok razených i liatych medailí. Viaceré z nich sa dočkali vysokého ocenenia odbornej i zberateľskej verejnosti. Medzi ne možno zaradiť medaily k významným výročiam rôznych krajín, portrétne medaily svetových osobností, po návrate osobností Slovenska i Čiech. Po návrate na Slovensko pokračoval v spolupráci s kremnickou mincovňou. Tu vznikol rad medailí - prvou bola Milana Rastislava Štefánika, po nej Václava Havla. Práce vystavoval na desiatkach autorských výstav.

Pri príležitosti umelcovej osemdesiatky sa v Paríži v Musée national des Artes et traditions populaires konala výstava jeho celoživotného diela. V roku 2007 mu prezident Ivan Gašparovič udelil in memoriam Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za prínos v oblasti prezentácie slovenskej kultúry v zahraničí. Viliam Schiffer zomrel 7.8.2007.

hhsl

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

26.08.2009