Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Levočská biela pani


V katolíckom kostole v Ožďanoch v okrese Rimavská Sobota je zrejme pochovaná známa Levočská biela pani. Podľa legendy bola jediná žena, ktorá sa v dejinách Uhorska dopustila vlastizrady. Za to ju 25. septembra v roku 1714 len ako 25-ročnú popravili na trhovisku v maďarskom Györdi. Miestni obyvatelia k tomuto záveru dospeli na základe nálezu miestneho farára Petra Madúcha, ktorý v kostole objavil desať drevených truhiel, ktoré boli v zlom stave. Niektoré boli pootvorené, trčali z nich kosti a časti starých šiat. Vtedy mu ani nezišlo na um, že by v jednej z nich mohla byť Levočská biela pani, vlastným menom Júlia Géciová - Korponayová, ktorá sa narodila práve v Ožďanoch.

"Ja som to otvoril len zo zvedavosti, viete, že čo vlastne tam je. Mal som úplne iné predstavy, že ako to tam vyzerá“, povedal farár Peter Madúch a ďalej pokračoval. „ A ono je to v podstate ako taká pivnica s tou klenbou oblúkovou a na troch - štyroch trámoch sú tie truhly poukladané . A keď už to bolo pootvárané, pravda, zvedavci začali chodiť a už sa zväčšil o to záujem. Čakal som, že možno pri tých dohadoch asi bude tam aj nejaká truhla, ktorá bude aj označená a vec by bola vyriešená. Ale to bolo už v takom stave, že to by bola taká námaha preskúmať všetky tie truhly, lebo oni už dosť sa rozpadajú".

Nález už skúmajú historici. Zobrali jedno rebro a vzorky z lebky i dreva truhly na výskum. Podľa nich pochádzajú šaty z 18. storočia. Rakvy sú rovnaké, čiže ich musel vyrábať jeden majster. Na deviatich sú medenými klincami urobené nápisy, čiže sa vie, kto je v nich pochovaný. Sú to šľachtici z ožranského kaštieľa. Len jedna truhla nie je vôbec označená. Práve v nej by mala byť pochovaná Levočská biela pani. Myslia si to preto, lebo lebka jednej z kostier je oddelená od tela. A traduje sa, že bielu paniu popravili tak, že jej mečom odťali hlavu. Pootvorené rakvy okrem kostí a šiat neobsahujú žiadne cennosti. Podľa kňaza ich asi olúpili nemeckí alebo maďarskí vojaci počas druhej svetovej vojny. To, či je pochovaná v kostole v Ožďanoch skutočne Levočská biela pani, antropológovia zistia do konca októbra

anka

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

24.08.2009