Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Génius v dráme i komédii


Génius v dráme i komédii – tak si pamätáme nezabudnuteľného herca Mariána Zednikoviča. Pred dvoma rokmi podľahol ťažkej chorobe. K televíznej obrazovke i do divadla dokázal svojím citom pre drámu i komédiu pritiahnuť všetky generácie. Deti si ho obľúbili najmä v televíznych rozprávkach. Verejnosť ho však pozná aj ako zakladateľa divadla Astorka a organizátora Shakespearovských slávnosti na Bratislavskom hrade.

Divadelný, televízny a filmový herec Marián Zednikovič sa narodil 15. augusta 1951 v Bratislave. V roku 1974 absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave. Po ukončení školy nastúpil do Divadla pre deti a mládež v Trnave, kde stvárnil Nevedka, Toma Sawyera či Chlesťakova z Gogoľovho Revízora. Od roku 1980 účinkoval na Novej scéne v Bratislave.

Na televíznej obrazovke debutoval v komediálnom seriáli Výmysly uja elektróna v roku 1978. V rovnakom roku sa objavil i v inscenácii klasickej komédie Jána Palárika Inkognito. V osemdesiatych rokoch si Zednikovič zahral v úspešných seriáloch v réžii Miloslava Luthera, a to Život bez konca a Lekár umierajúceho času. V roku 1985 si Marián Zednikovič zahral v celovečernom hranom filme Stanislava Párnického Kára plná bolesti. Hlavnú úlohu Svätopluka Sysla stvárnil v Rapošovej komédii Utekajme, už ide! Jedným z mála Zednikovičových celovečerných hraných filmov je Orbis Pictus Martina Šulíka. Televízne inscenácie dominovali v Zednikovičovej tvorbe i v deväťdesiatych rokoch.

Marián Zednikovič patril k najobľúbenejším hercom bratislavského divadla Astorka Korzo ´90. Najväčší úspech zožal stvárnením Ivana Petroviča Vojnického v Čechovovej hre Ujo Váňa. Za najlepší mužský herecký výkon v tomto predstavení dostal ocenenie Dosky 1996. O štyri roky neskôr mu udelili za postavu Antona Brtka v hre Obchod na korze Výročnú cenu Literárneho fondu. Na pódiu sa objavoval so Zuzanou Kronerovou, Zitou Furkovou, Borisom Farkašom, Annou Šiškovou, Adym Hajdu či Martou Sládečkovou.

Zednikovič mal rovnako dôverný vzťah ku klauniáde a tragigroteske ako aj k dramatickej vážnosti. Marián Zednikovič pracoval aj v rozhlase a dabingu. Zomrel 5. mája 2007 po vyše ročnom boji s rakovinou lymfatických uzlín. V rovnakom roku mu udelili in memoriam cenu Literárneho fondu za celoživotnú tvorbu.

hsl

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

17.08.2009