Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Režisér, ktorého hrdinov láka útek


64. narodeniny dnes oslavuje slovenský režisér a scenárista Miloslav Luther.

Narodil sa 14. augusta 1945 v Banskej Bystrici, v časti Jakub. V roku 1973 vyštudoval réžiu hraného filmu na Filmovej akadémii múzických umení v Prahe. V rokoch 1975 až 1986 pracoval v Československej televízii v Bratislave. Od kultúrnej publicistiky sa dostal k literárno-dramatickej tvorbe. Bratislavské pondelky prinášali Lutherove adaptácie klasických literárnych diel.

Ako režisér a scenárista sa podpísal aj pod pôvodnú televíznu hranú tvorbu, ktorá v súčasnosti v Slovenskej televízii absentuje. V roku 1977 zožal úspech s televíznou adaptáciou novely Thomasa Manna Mário a kúzelník, ktorú na Medzinárodnom festivale televíznych filmov v Monte Carle ocenili Striebornou nymfou. Získal za ňu tiež cenu Cino del Duca, ktorú udeľujú za najlepší film od režiséra do 35 rokov. Slovenských divákov si získal seriálmi ako Život bez konca, Chlapec do náručia, Koniec veľkých prázdnin či Lekár umierajúceho času, ktorý nakrútil podľa námetu Vladimíra Körnera. V päťdielnom seriáli zobrazuje život významného anatóma, učenca a politika slovenského pôvodu Jána Jessenia, ktorý pôsobil v 17. storočí na Karlovej univerzite v Prahe. Prvým celovečerným filmom Miloslava Luthera, ktorý sa dostal do kín, bola rozprávka Kráľ Drozdia brada

V roku 1989 nakrútil film Chodník cez Dunaj, v ktorom rozvíja tému úteku. Hlavné úlohy zveril Adymu Hajdu a Romanovi Luknárovi. Dvaja mladí priatelia, český žid František Ticháček a Slovák Viktor Lesa, sa na úteku pred gestapom stretávajú s rôznymi ľuďmi, od ktorých závisí ich ďalší život. Príbeh sa odohráva po vzniku vojnovej Slovenskej republiky a Protektorátu Čechy a Morava. Priatelia sa rozhodnú utiecť za hranice, pretože zdržali nemeckú vojenskú poštovú zásielku a obvinili ich zo sabotáže. Ďalším dôvodom ich úteku sa stane tajný policajt, ktorého zabili v sebaobrane. Film získal na Medzinárodnom festivale televíznych filmov v Monte Carle v roku 1990 Cenu Červeného kríža Monegasque, ktorú udeľuje monacký princ snímkam bojujúcim za mier, myšlienky humanizmu, tolerancie a znášanlivosti.

Miloslav Luther sa podpísal i pod prvý koprodukčný filmový príbeh Slovenskej a Českej televízie Anjel milosrdenstva. Film získal nomináciu na Českého leva v kategóriách najlepší film, najlepší scenár a najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.Príbeh o vdove po rakúsko-uhorskom dôstojníkovi, ktorá sa vášnivo zaľúbi do vojnového zločinca, sa odohráva počas prvej svetovej vojny.

hala

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

14.08.2009