Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Metropolitná opera aj na Slovensku


Priame prenosy z predstavení Metropolitnej opery v New Yorku budeme môcť sledovať už aj na Slovensku. Vďaka exkluzívnej licencii sa o to postará bratislavské Divadlo Aréna, ktoré ich začne prinášať v novej divadelnej sezóne 2009/2010. Prvým prenosom bude 10. októbra o 19. h Pucciniho opera Tosca s Karitou Matillou v titulnej úlohe.

Slováci tak budú môcť vidieť deväť predstavení. Medzi nimi nebudú chýbať tituly Aida, Carmen, Hoffmanove poviedky či Turandot, ktorá je poslednou inscenáciou zosnulého slávneho režiséra Franca Zeffirelliho. Z najväčších operných hviezd diváci uvidia napríklad Annu Netrebko a Placida Dominga. Priame prenosy z Metropolitnej opery sa začali uskutočňovať v decembri 2006 v 60 sálach na severoamerickom kontinente. O rok neskôr sa predstavenia prenášali do 600 sál 23 štátoch sveta a v uplynulej sezóne už do 850 sál 30 krajín.

Prenosy kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. High Definition má vysoké obrazové rozlíšenie, ktoré ďaleko prevyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk sa prenáša priestorovým šesťkanálom 5.1. Oko kamery sa počas prenosu dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na najlepšom mieste priamo v tomto špičkovom svetovom opernom dome.

akh

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

14.08.2009