Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Hrad v novom šate


Pôvodná farebnosť dominanty hlavného mesta Bratislavského hradu, na ktorú boli ľudia po desaťročia zvyknutí, je už z dôvodu rekonštrukcie minulosťou. Historické predlohy a zachované autentické vrstvy náterov umožnili určiť pôvodnú farbu, a to bielu z obdobia tereziánskeho baroka. Pričom na fasáde budú prezentované aj prvky zo starších období ako stredovek, renesancia, rannobaroková prestavba. Novú fasádu hradného paláca by mali ľudia prvýkrát vidieť na Deň Ústavy SR 1. septembra.

Na rekonštrukciu Bratislavského hradu, ktorá sa financuje z rozpočtu Národnej rady, sa doteraz preinvestovalo vyše 16 a pol milióna eur. S obnovou hradného paláca sa začalo vlani v apríli. 90 percent priestorov by malo byť sprístupnených pre verejnosť. Premiér Róbert Fico na obhliadke rekonštrukčných prác vyhlásil, že hrad by sa mal stať pútnickým miestom Slovákov. Opravený by mal byť už na budúci rok. Postaví sa pri ňom jazdiareň, ktorá tam v minulosti stála a ďalšie objekty. Vo vnútri má palác vyzerať ako z druhej polovice 18. storočia.

Súčasťou obnovy je aj nové osvetlenie Bratislavského hradu vrátane hradieb tak, aby sa stal dominantou nočnej siluety hlavného mesta. Ďalšou z noviniek je zriadenie hradnej obrazárne a novej historickej expozície dejín Slovenska.

hls

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

11.08.2009