Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Ovocie do škôl


Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík chce viac ovocia v školských zariadeniach. Preto navrhuje, aby štát neprispieval deťom len na mlieko, ale aj na ovocie.

Na tzv. bezplatné ovocie na školách prispeje 73 % Brusel, 14 % štát a minimálnu čiastku dieťa. Návrh odobrili nielen zamestnávatelia, ale aj odborári. Podľa ministra Becíka, bude mať prednosť ovocie z našich zemepisných šírok. "Pôjde o to, aby bolo ovocie čo najčerstvejšie, aby nemuselo k nám priplávať z iného kontinentu a počas cesty umelo dozrieť. Veľakrát jablká, ktoré sa v obchodných reťazcoch predávajú za zlacnené ceny, sú gumové a nechutia. Potom sú plné smetné koše." V praxi to bude vyzerať tak, že dotácie dostanú školy, ktoré vo verejných súťažiach vyberú dodávateľov. Ovocinári považujú návrh za pozitívny. Problém by mohlo spôsobiť iba to, že ovocinárstvo je lokalizované hlavne na západnom Slovensku. Na východnom Slovensku je veľmi málo ovocinárskych subjektov. Transport to robí nepredajným.

Ovocie na školách za peniaze z Bruselu by malo byť už od septembra. Ak návrh rezortu pôdohospodárstva schváli vláda, od začiatku budúceho roku prispejeme ročne deťom na ovocie sumou 200.000 eur.

ka

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

28.07.2009