Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovensko má veľa hradov


Slovensko je svetovou veľmocou v počte zámkov a zrúcanín hradov. Podľa rôznych zdrojov sa u nás nachádza vyše sto zrúcanín hradov.

Väčšina je vo vlastníctva štátu, v správe Slovenského národného múzea, VÚC, Štátnych lesov a Slovenského pozemkového fondu. Ich konzervácia a obnova však pokrivkáva. Chýbajú financie. Vlani uvoľnilo MK SR na ich obnovu 150 miliónov korún z celkovo žiadanej 1,5 miliardy korún. Použité boli na obnovu Oravského, Pustého a Čachtického hradu, ale aj Budatínského zámku.

Niektoré z nich sú v zachovalom stave, väčšina však v podobe zrúcanín. Aj tie však potrebujú svoju starostlivosť, ktorú väčšinou zabezpečujú rôzne dobrovoľnícke občianske združenia, v menšej miere súkromní majitelia hradov.

Súčasný trend záchrany hradov na Slovensku spočíva skôr v ich konzervovaní. Hrad sa očistí od náletových drevín, ktoré narušujú murivá. Potom nasleduje záchrana najkritickejších častí - spevňovanie a podmurovanie múru. Inak by mohli viaceré hradné múry spadnúť.

Hrady na Slovensku vznikali v 11. až 13. storočí, niektoré o storočia neskôr. Obyvatelia ich začali opúšťať v 17. storočí. Ak hrady neponičia vandali, tak bez ďalších zásahov môžu vydržať ešte 200 rokov. Cieľom obnovy je zachovať ich najzaujímavejšie a najhodnotnejšie časti ďalším generáciám.

aka

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

23.07.2009