Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Zaplatíme za cestu do USA?


Cestovanie do Spojených štátov bude možno v budúcnosti spoplatnené. Americký Kongres zvažuje zaviesť administratívny poplatok za formulár ESTA, ktorý je pri cestovaní do tejto krajiny pre Slovákov povinný.

To, či sa za elektronický formulár bude platiť, ešte nie je isté. Potvrdil to aj tlačový tajomník veľvyslanectva Spojených štátov na Slovensku Chase Beamer: "Náš parlament schváli, či chcú a či nechcú. Až doteraz nevieme, či bude spoplatnený alebo či nie." Dúfa však, že to neovplyvní možnosť Slovákov vycestovať do Spojených štátov. "V každom prípade dúfame, že cestovanie bude prístupné, jednoduché a bezpečné pre Slovákov." Systém ESTA je podľa Chase Beamera dôležitý pre globálnu bezpečnosť, no jeho prevádzka je nákladná. Napriek tomu by nemalo ísť o vysokú sumu. " Poplatok , bude veľmi nízky. Oveľa nižší ako poplatok za vízum v minulosti."

Elektronický systém registrácie pri vycestovaní do USA je v súčasnosti zadarmo a po schválení je platný dva roky. Uvažuje sa, že administratívny poplatok by mal byť cca 10 USD.

aka

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

16.07.2009