Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Slovensko musí šetriť


Slovensko by od budúceho roka malo šetriť. Vláde to odkazuje Európska komisia, ktorá hodnotila kondíciu našich verejných financií a ich vyhliadky. Brusel dokonca odporúča, aby vláda - v prospech prísnej rozpočtovej disciplíny - zaviedla záväzný strop na verejné výdavky.

Pokrivkávajúcej ekonomike Slovensko pomohlo záchrannými balíčkami v hodnote pol percenta hrubého domáceho produktu. Budúci rok však treba zasvätiť šetreniu, odkazuje eurokomisár pre ekonomiku Joaquin Almunia a od vlády chce nielen jasnú stratégiu, ale i záväzné výdavkové stropy: "V tomto roku by vláda mala zavádzať plánované opatrenia na oživenie hospodárstva. Od roku 2010 by však stimuláciu ekonomiky mala nahradiť konsolidácia verejných financií. Zároveň si myslíme, že vláda by mala zaviesť záväzný výdavkový strop".

V prospech prísnej disciplíny hovoria - podľa Bruselu - skúsenosti z predošlých rokov - štát vždy míňal viac, ako si naplánoval, a schodok verejných financií znižoval najmä vďaka nečakane vysokému hospodárskemu rastu. Takéto odporúčanie si Slovensko vypočulo už pred dvoma rokmi, no rezort financií argumentuje, že naša rozpočtová politika je dostatočne prísna a povinný výdavkový strop nepotrebujeme. Hovorca Miroslav Šmál: "Ministerstvo financií už od budúceho roka pripravuje konsolidáciu verejných financií založenú najmä na úsporách v oblasti verejných obstarávaní a kapitálových výdavkov. Z uvedeného dôvodu Ministerstvo financií zavedenie takýchto výdavkových stropov nepovažuje za potrebné."

ha

Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

24.06.2009