Anketa

Čo očakávate od novej vlády v oblasti starostlivosti o krajanov?
Navýšenie financií na krajanské aktivity
Počet hlasov: 8190 44%
Voľby internetom
Počet hlasov: 2759 15%
Zastúpenie krajanov v parlamentnom výbore
Počet hlasov: 2492 13%
Lepšia spolupráca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí s krajanmi
Počet hlasov: 3702 20%
Zastúpenie krajanov v komisii pre rozdelenie grantov
Počet hlasov: 1599 9%
Počet hlasujúcich: 18742

Eurovoľby na Slovensku


Slovensko má za sebou druhé voľby do Európskeho parlamentu. Volieb sa zúčastnilo vyše 853 500 voličov, čo predstavuje asi pätinu zúčastnených.

Na Slovensku sa víťazom volieb do Európskeho parlamentu stala strana Smer-SD premiéra Róberta Fica - získala vyše 32 % hlasov. Druhá skončila opozičná SDKÚ-DS bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu s takmer 17-imi percentami. Tretie miesto obsadila SMK s takmer 11,5 %. Z 13 poslaneckých mandátov obsadí Smer päť. SDKÚ-DS, SMK a KDH získali dve miesta. Jedného europoslanca budú mať ĽS-HZDS a SNS.

Predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová: "Krajom s najvyššou volebnou účasťou bol Bratislavský kraj, kde volebná účasť dosiahla 23,8 %. Najslabšia volebná účasť bola v Košickom kraji (17,32 %). Volebná účasť dosiahla 19,64 %, pričom viac sa volilo v mestách ako na vidieku.“

Hoci prišlo k urnám viac voličov ako v roku 2004, aj po piatich rokoch zostávame
s volebnou účasťou v rámci Únie na poslednom mieste. Riaditeľ informačnej kancelárie EP na Slovensku Róbert Hajšel: "Treba zdôrazniť, že Slovensko patrí medzi tie krajiny, ktoré si polepšili. Na voľbách sa zúčastnilo o 2,68 % viac voličov ako pred 5 rokmi."

Stranu SMER budú v europarlamente reprezentovať Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka, Monika Smolková a Katarína Neveďalová. S vládnych strán zasadne do poslaneckých lavíc za SNS Jaroslav Paška a za ĽS - HZDS Sergej Kozlík. Tri opozičné strany získali každá po dva mandáty. SDKÚ-DS bude zastupovať Eduard Kukan a Peter Šťastný. Za kresťanských demokratov zasadne do europoslaneckých lavíc Anna Záborská a Miroslav Mikolášik. Za Stranu Maďarskej Koalície to bude Edit Bauerová a Alajos Mészáros.

Spomedzi jednotlivých kandidátov bola najúspešnejšia terajšia europoslankyňa Monika Flašíková – Beňová zo SMER-u. Získala takmer 107 100 preferenčných hlasov voličov. Na druhom mieste sa umiestnil Boris Zala a na treťom skončil Eduard Kukan.

Právo prednostného hlasovania využili pri stranách, ktoré sa dostali do EP, najviac voliči KDH, najmenej voliči SNS. Vyše 3.800 Slovákov požiadalo o možnosť hlasovať v inej členskej krajine. Naopak, 79 občanov Únie volilo u nás. Rezort vnútra spotreboval na vytlačenie volebných materiálov 260 t papiera.

hanka



Get the Flash Plugin to view this file.
Stiahnite si Flash plugin pre prezretie tohto obsahu.

08.06.2009